Японски екип създаде робот за прибиране на зеленчуци

Умният берач ще бъде даван на фермери срещу наем, равен на 10% от общите продажби на продукцията, набрана от машината

робот бере чушки - пиперЯпонският агротехнологичен стартъп AGRIST пусна своя интелектуално задвижван робот за прибиране на зеленчуци на изложението за потребителска електроника (CES) през 2023 г. в Лас Вегас. Новият робот „L“ бере готови за реколта чушки с милиметрова точност през множество листа, казва екипът, цитиран от специализираният сайт за оранжерийно производство hortidaily.com.

„Искаме да разрешим проблемите с недостига на работна ръка в селското стопанство чрез автоматизиране на прибирането на реколтата чрез роботи, оборудвани с AI (изкуствен интелект) “, споделя Юничи Сайто, главен изпълнителен директор на Agrist. „Нашият „L“ робот е автоматична система за прибиране на реколтата от чушки. Нашият патентован AI алгоритъм, използващ комбинация от различни видове камери, позволява на робота да идентифицира и бере готови за прибиране чушки с милиметрова точност през наслоени листа.“

„L“ включва накрайник като ръка, който придърпва стъблата, докато достигне целевата чушка, след това я защипва, откъсва и може да се сгъне, за да пусне чушката в кутия за събиране.

 

Роботът патрулира ежедневно във фермите, за да наблюдава растежа на културите, като предоставя на фермерите съвети за оптимално управление на фермата. Очаква се издаването на патент за висящия робот, който се движи по жици и не е подложен на напрежение от движенията върху земята.

„L прави земеделието по-ефективно, като същевременно намалява нуждите от човешки капитал и работна ръка. „L“ работи с всяко съществуващо оформление на фермата без модификации. Цената на системата е ниска и достъпна за фермерите“, казва Сайто.

На своя уебсайт Agrist споделя как искат да дадат робота под наем на производителите. „Първоначалните разходи за създаване на робот за прибиране на реколтата във ферма са около 1,5 милиона йени (13 794 лева), а фермерът ще бъде таксуван с 10% от общите продажби на селскостопанска продукция, събрана от робота.“

С този бизнес модел те искат да помогнат на японски производители, чиято средна възраст е 67 години и които трябва да се справят с недостатъчна работна ръка за прибиране на реколтата. „Фермерите прекарват повече от 50% от времето си в операции по прибиране на реколтата. Те са затънали в порочен кръг, в който са изложени на безпокойство от недостиг на работна ръка и риск от вредители, тъй като те не са в състояние да плащат на персонала, необходим за управление на производството, което от своя страна води до тяхната неспособност да разширят мащаба си на производство.“ Със своя автоматизиран робот за прибиране на реколтата те ще могат да увеличат добивите с повече от 20%, като същевременно управляват околната среда в рамките на мястото за отглеждане и откриват болести навреме.

 

Техните бъдещи планове включват разработването на градинарски съоръжения, специално пригодени за роботи и провеждане на пакетирани продажби в Китай и Индия, наред с други страни. „Слънчевата енергия ще бъде използвана за захранване на тези съоръжения. Данните, получени от роботи за прибиране на реколтата, ще бъдат анализирани от AI и използвани за справяне със съществуващите селскостопански предизвикателства.“

Leave a Comment