Държавата ще стои на „златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“

Явор ГечевДържавна фирма ще поеме дезинфекцията на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщи днес пред журналисти на българо-турската граница земеделският министър Явор Гечев. „Разпоредил съм се за пускане на двумесечно предизвестие на фирмата, която извършва контрола на „златния гьол“. Държавата влиза в собствеността си и ще упражнява дезинфекцията“, каза Гечев. Договорът с сегашния оператор на „гьола“ изтича на 12 март.

Фирма Пи. Еф. Си. изпълнява дейността по дезинфекция и дезинсекция на граничния пункт от 2013 г. Договорът на дружеството с БАБХ е удължен с анекс през 2014 г.

Пи.Еф.Си. контролира граничните пунктове „Капитан Андреево“, Лесово и Малко Търново. През 2021 г. дружеството е отчело събрани такси в размер на 6,5 милиона лева, съобщи миналата година тогавашният земеделски министър Иван Иванов.

Днес Явор Гечев информира, че нарочната държавна фирма, която ще се управлява дейността, ще се наблюдава от поне пет институции. Границата ще бъде напълно държавна и ще остане такава, докато работи служебното правителство, заяви министърът. Той допълни, че такава е била волята на президента още при съставянето на временния кабинет.

Leave a Comment