Министерството на земеделието в Полша е поискало да се върнат митата върху царевицата от Украйна

Според заместник-министър Ковалски в регламента за либерализация на търговията с Украйна има клауза, която позволява по искане на държава членка ЕК да започне проучване дали са накърнени интересите на фермерите. При положителни резултати ЕС ще трябва да плати компенсации на фермерите
Януш Ковалски

Януш Ковалски

На 30 януари 2023 г. Съветът на министрите на земеделието на ЕС ще обсъди полското заявление за възстановяване на митата върху царевицата, внасяна от Украйна, съобщи заместник-министърът на земеделието в Полша Януш Ковалски в четвъртък в Сейма, предаде полското издание Farmer.pl.

Ковалски каза, че Полша изгражда коалиция по този въпрос.

Заместник-министърът информира още, че в периода от януари до октомври 2022 г. вносът на царевица от Украйна е в размер на 1,4 млн. тона. По това време полският износ на царевица възлиза на 3 милиона тона, два пъти повече от същия период на 2021 г., добави Ковалски. „Това показва, че по-голямата част от царевицата от Украйна все още се изнася, но проблемът е там“ – каза заместник-министърът. Той също така подчерта, че Полша не може сама да налага мита и не може да бъде наложен защитен инструмент като депозит, плащан от вносителите, тъй като не е предвиден от законодателството на ЕС.

Каква е сегашната търговия със селскостопански продукти с Украйна?

Зам.-министърът напомни, че с регламента на ЕП и Съвета до 5 юни 2023 г. е либерализирана търговията със селскостопански продукти с Украйна. Този регламент въвежда нулеви мита за определени продукти от Украйна, спира прилагането на системата на входните такси, спира всички тарифни квоти и предвижда, че дори след изтичането му, антидъмпингови мита няма да се налагат върху вноса с произход от Украйна.

Предстои проверка на либерализирането на търговията с Украйна

„След края на периода на либерализация на търговията с Украйна ще трябва да вземем много трудно решение какво да правим по-нататък“ – отбеляза Ковалски, добавяйки, че „като Министерство на земеделието ще се стремим да изключи някои продукти от либерализация, като защити производството на полски домашни птици, полски ябълки и индустрията за преработка на сокове.“

Той допълни, че по този въпрос вече се работи в Министерството на земеделието.

Ковалски напомни, че в действащия регламент има защитна клауза, която дава възможност на Полша да подаде искане до Европейската комисия за започване на официална процедура по разследване, ако има признаци за нарушаване на интересите на полските фермери.

„Искаме да се възползваме от тази възможност и ще убедя цялото полско правителство да отправи такова искане. За да се защитят твърдо интересите на полските фермери и да се изисква от ЕС, например, финансиране на инфраструктура за съхранение или компенсации за земеделските производители, които понасят загуби поради геополитически причини“, каза заместник-министърът.

„Вярвам, че моята инициатива за разяснителното производство ще бъде добра идея и добър инструмент за спечелване на най-добрите условия за защита в преговорите с Европейската комисия и други страни“, добави Януш Ковалски.

Leave a Comment