1,2 млн. лв. ще получи ИАСАС за сертифициране на качествени семена и посадъчен материал

разсади на АграУправителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) утвърди 1,2 млн. лева за 2023 г. за държавната помощ „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“.

До влизане в сила на новите схеми за държавни помощи, съгласно законодателството за държавните помощи за периода 2023-2029 г. се предвижда сега действащата схема да се прилага до 30.06.2023 г.

Целта на помощта е насърчаване на производството и използването на сертифицирани (качествени) семена за зърнени, фуражни, маслодайни култури, картофи, тютюн, памук, сертифициран и САС посадъчен материал от овощни култури, сертифициран и стандартен  лозов посадъчен материал и сертифицирани и стандартни семена от зеленчукови култури.

Помощта е насочена към малки и средни предприятия в растениевъдството, получили разрешение за производство на посевен и посадъчен материал по реда на чл. 28 на Закона за посевния и посадъчния материал, чрез предоставяне на субсидирани услуги от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

Държавната помощ покрива до 100% от разходите по сертифициране от ИАСАС на произведените от земеделските стопани висококачествени семена и посадъчен материал.

 

Leave a Comment