Депутатът Албена Симеонова подозира, че е атакувана заради законопроекта за конопа

Прокуратурата е изпратила отрицателно становище относно предложените промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите

Албена СимеоноваДепутатът от Партията на зелените и производител на биологично грозде и вино Албена Симеонова нарече „грозно“ нападението към нея на определени депутати от ГЕРБ-СДС заради случая със задържания тази седмица млад англичанин Дейвид Бодил.

Както стана известно издирваният с червена бюлетина Бодил е живеел от ноември м.г. в къщата на дядо си в село Любеново, където е домът и стопанството на Симеонова. След ареста му стана ясно, че депутатът е имала контакт с него, което провокира някои депутати да изразят съмнения относно връзката ѝ със заподозрения в намерения за тероризъм англичанин.

Днес пред бТВ тя обясни, че е помогнала на Дейвид Бодил да плати битови сметки в град Никопол, тъй като е била помолена за това от кметицата на село Любеново като единствения жител, който говори английски език. „Направих това, което всеки човек би направил – помогнах“, заяви тя.

Албена Симеонова намира, че атаката срещу нея не е случайна. Тя посочи, че е съвносител и съавтор на Законопроект за промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Целта на проекта е да се разреши преработка на индустриален коноп. По думите ѝ България е единствената държава в Европа, в която не е разрешена преработката на тази традиционна преди години култура, от която са се произвеждали въжета, платове и други. В момента индустриалният коноп се използва по света и като строителен материал, а също така за производството на хартия.

Депутатът посочи, че индустриалният коноп е съвсем различен от индийския. В него психотропното вещество е 1%, докато в индийския е от 20 до 40%. Българските производители на индустриален коноп могат да преработват готовата продукция в Румъния или в Македония. Ако се приеме законопроектът, регламентиращ преработката му, ще се развият нови мощности и нови възможности в България. Албена Симеонова каза, че от прокуратурата са изпратили отрицателно становище относно законопроекта.

Законопроектът е одобрен на първо четене в земеделската комисия в парламента. Симеонова призова председателя Вежди Рашидов да го запише в програмата на Народното събрание за идната седмица, така че да се гласува и в пленарната зала.

Симеонова каза, че е възможно да е атакувана заради друг законопроект – за забрана изсичането на горите във вододайни зони. Тя заяви, че този проект не се харесва на „дървената мафия“.

Депутатът посочи още, че е противник на участието на земеделското министерство в разрешаване използването на някои пестициди, забранени в ЕС.

Leave a Comment