Няколко институции с фронт срещу проектозакона, позволяващ преработката на коноп

канабис

Някои сортове индустриален коноп достигат 5 м височина

Според вътрешния министър някои текстове ще дадат шанс на престъпни организации да прикрият дейността си

Прокуратурата, Агенция „Митници“, МВР и Министерството на икономиката и индустрията изпратиха отрицателни становища към законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен от депутати от „Демократична България“.

Проектът предвижда възможността за преработка на индустриален коноп Cannabis Sativa L. в България. От 2018 г. насам е разрешено производството на индустриален коноп, но не и преработката му. През миналата година подобен законопроект също бе внесен (през април) от група депутати от земеделската комисия в парламента, но не видя живот.

От Прокуратурата пишат, че „законопроектът не следва да бъде подкрепен, на първо място поради липса на необходимия минимум от правни съображения“ – мотивите не отговаряли на стандартите в Закона за нормативните актове. Следва дълго изложение, на края на което Борислав Сарафов от името на главния прокурор заявява, че Законопроектът не може да бъде подкрепен от Прокуратурата.

Агенция „Митници“ пише в становището си, че индустриалният и индийският коноп могат да бъдат различени единствено чрез лабораторен анализ, който да измери съдържанието на тетрахидрокарабинола. Предвид широката употреба на продуктите от преработка на коноп, ще се наложи правоприлагащите органи, в това число и агенция „Митници“, да увеличат капацитета си за проверки и да предвидят съответните ресурси и разходи. Броят на изследваните обекти ще се увеличи многократно, ще има недостиг на капацитет за извършване на изследванията. И в миналогодишния проект през април, и сега, не са заложени контролни мерки при преработката и транспорта на конопа и продуктите от него, пише директорът Павел Геренски.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посочва, че някои текстове в законопроекта дават възможност на престъпните организации, занимаващи се с производство и разпространение на наркотични вещества, да прикрият незаконната си дейност. Според министъра има пропуски в досегашната правна рамка за отглеждане на индустриален коноп, които следва да бъдат коригирани. В становището се казва още, че законопроектът трябва да бъде обсъден в по-широк кръг и с участието на повече институции.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов смята, че е необходима процедура по нотификация от ЕК и държавите членки.

Прочети още: Депутатът Албена Симеонова подозира, че е атакувана заради законопроекта за конопа

Девет депутати искат да освободят индустриалния коноп от консервативното законодателство

Прецедент: Две фирми променят проектонаредбата за канабиса

 

 

 

Leave a Comment