На празника на РЗ: Няма нито един регистриран земеделец за интегрирано производство

Но има вписани консултанти, отчете БАБХ
Преди началото на форума

Преди началото на форума

На празника на професионалистите по растителна защита днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете, че до момента няма нито един земеделец, който да е вписан в регистъра на производителите, които прилагат интегрирано управление на вредителите. В регистъра на консултантите по интегрирано производство има вписани специалисти, но не и производители, каза проф. Оля Караджова, зам.-директор на БАБХ.

За празника агенцията организира форум „Защити растенията – защити живота“, който събра експертите по тази специалност в Аграрния университет. Съорганизатори на събитието са университета, Асоциация Растителнозащитна индустрия България и Българската Асоциация за Растителна Защита. Гост на събитието бе земеделският министър Явор Гечев.

Проф. Харизанова бе образец на модератор

Проф. Харизанова бе образец на модератор

Форумът бе воден с лекота и с чувство за хумор от декана на растителнозащитния факултет проф. Вили Харизанова. Зам.-ректорът проф. Светла Янчева поздрави участниците от името на ректора и както се полага, изброи постигнатото от университета и участието му в европейския алианс UNIgreen.

Служебният министър Явор Гечев си припомни изпитите в същата 7-ма аудитория и отбеляза, че растителната защита не остарява, а дава бъдеще на земеделието. „Растенията са безпогрешни в преценката си и както се отнасяме към тях, така и те към нас.“

Д-р Шиков нарече растителнозащитниците доктори на растенията

Д-р Шиков нарече растителнозащитниците доктори на растенията

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Иван Шиков благодари на специалистите по растителна защита и ги нарече доктори на растенията, които се борят за здравето им.

Фразата веднага бе подета от проф. Харизанова, която каза, че в чужбина наричат специалистите именно така: Plant Doctor, което е доста по-точно.

Приветствие към колегите изказа и Нели Йорданова, генерален директор на Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ).

Зам.-председателят на Селскостопанска академия Виолета Божанова обобщи, че оттук нататък заради земените цели на Европейския съюз експертите по растителна защита ще трябва да търсят и прилагат по-холистичен подход в работата си, за да има баланс между земеделските култури, природата и хората.

Доц. Петър Николов от Българската асоциация за растителна защита поиска да се върне Националната служба за растителна защита, която преди доста години премина към БАБХ.

20230116_134141

Leave a Comment