Съветниците в земеделието в държавите в ЕС се срещнаха

Много е важно да се развива и повишава капацитетът на националната служба за съвети в земеделието, заяви на срещата зам.-министър Георги Събев

18-01-2023 СъбевОбмяната на опит и знание в земеделието между държавите членки е ключово за конкурентоспособността на земеделските производители. Широкото използване на иновации от фермерите е от съществено значение за постигането на устойчив селскостопански сектор у нас. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на срещата на съветниците в земеделието от страните членки на Европейския съюз. Събитието е организирано от Европейската Комисия, ГД „Земеделие” и Звеното за подкрепа на ЕПИ АГРИ (Европейско партньорство за иновации в земеделието), като в него участваха експерти от Министерството на земеделието и Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ). Неговата цел е намирането на партньори и работа в мрежа между съветници, земеделски производители, изследователи в подкрепа на подготовката за съветническите мрежи на Хоризонт Европа. Заместник-министър Събев допълни, че за постигането на тази цел, както и за подобряване на взаимодействието по веригата „Научни изследвания – съвети в селското стопанство – земеделски бизнес” основна роля ще играят мрежите и консултантските услуги в рамката на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Той подчерта още, че за България е много важно да развива и повишава капацитета на НССЗ и да поддържа активно сътрудничество на ниво ЕС по отношение на мрежите и консултантските услуги на ОСП. „Сред целите за България е и развитието на биологичното земеделие,  също и насърчаването на иновациите, цифровизацията, модернизирането на консултантските услуги, както и развиването на  Системата за знания и иновации в селското стопанство (AKIS)“, информира още заместник-министър Георги Събев.

„Надявам се, че това събитие ще бъде и добра възможност за създаване на контакти за бъдещи партньорства в областта на консултантските услуги в земеделието и иновациите за постигане на ефективно и модерно земеделие в цяла Европа“, завърши Събев.

Leave a Comment