МЗм ще публикува в края на март насоките за кандидатстване по Плана за възстановяване

Условията за кандидатстване и изпълнение ще се придържат към вече утвърдените по линия на ПРСР 2014-2020 г., отговориха на въпроси на Агро Пловдив от министерството

МЗХАгро Пловдив зададе въпроси на Министерството на земеделието, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в частта му за инвестиции в земеделието.

Зададохме въпроса, тъй като на страницата на министерството от октомври 2022 г. е публикувана брошура за НПВУ, в която е посочено, че се предвижда инвестиционните схеми да стартират в края на годината.

Ето въпросите и отговорите, които получихме от Министерството:

1. В представянето в брошура (на страницата на МЗм) на възможностите, които предоставя националния план, е посочено, че „Предвижда се инвестиционната схема да стартира до края на 2022 г. с период на реализация до края на 2025 г.“. Защо се закъснява? Кога ще може да се кандидатства по схемата с обща стойност на публичния ресурс в размер на  524,9 млн. лв.?

НПВУ, в отделните си части, неколкократно е бил ревизиран, като след първата му официална версия 1.0 от 30.10.2020 г, последната актуална версия 1.5 е от 06.04.2022 г.

Подкрепата по НПВУ се предоставя след одобрението на оценката на Плана от Съвета в съответствие с Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) и в тази връзка, Решението за одобрение на Плана е от м. април 2022 г., а последвалото Споразумение за финансиране между Комисията и Република България е подписано, съответно в София на 30.06.2022 г. и в Брюксел на 04.07.2022 г., с което е видно изместването напред на първоначалния индикативен времеви график за изпълнението му.

Съгласно член 22, параграф 2 от Регламента за МВУ, най-важен документ по изпълнение на Механизма е Споразумение, което трябва да бъде сключено между Комисията и държавата членка. Така, Оперативните договорености с ЕК, с които на България се делегират определени ангажименти по изпълнение НПВУ са подписани през м август 2022 г., с което самото изпълнение може реално да стартира.

Друг ключов документ, особено по изпълнение на отделните направления по Инвестиция 1 „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство,“ е Доклад за Екологична оценка на НПВУ съгласно чл. 20(3) на Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми, версия 1.1 от 12.12.2022 г.

Кандидатстване по четирите направления ще бъде възможно с публикуване на насоките по отделните приеми, което се предвижда в края на първо тримесечие на 2023 г.

2. В какви нормативни документи ще бъдат определени правилата за кандидатстване?

Както е указано в ПМС 114 от 08.06.2022 г., МЗм като водеща администрация за изпълнение на инвестиция „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“ от НПВУ следва да подготви и публикува насоки, определящи условията за кандидатстване и изпълнение на одобрените инвестиции по предстоящите четири процедури за предоставяне на средства на крайни получатели чрез подбор на т.н. проектни предложения за инвестиции (ПИИ).

Подготвяните насоки с условия за кандидатстване и изпълнение ще се придържат към вече утвърдените такива, познати по линия на ПРСР 2014-2020 г. Цел на новите насоки по НПВУ е те да бъдат по възможност значително улеснени и опростени, както по отношение на потенциалните крайни получатели (кандидати/бенефициенти), така и за самата администрация.

Изготвените насоки ще бъдат публикува за обществено обсъждане на интернет страницата на МЗм и на страницата на информационната система по НПВУ (ИСУН 2020) преди внасянето им за утвърждаване.

3. Кога ще бъдат публикувани?

В резултат на създадената в рамките на МЗм вътрешна организация, към момента продължава интензивна работа по подготовка на насоките, определящи условията за кандидатстване и изпълнение на одобрените инвестиции по предстоящите четири процедури за предоставяне на средства на крайни получатели, крайните срокове за стартиране на процедурите по четирите направления ще бъдат, както е записано в решението за одобрение на НПВУ, в края на първо тримесечие на 2023 г.

4. Докъде е стигнала подготовката за изграждане на Електронна информационна система в земеделието (ЕИСЗ) за обмен на данни между публичната администрация и икономическите субекти в сектора?

По този въпрос дирекция РСР не е компетентна да даде пълен и точен отговор.

 

Leave a Comment