Отряд от супер кучета може да спре болестта, която опустошава маслиновите гори в Южна Италия

нападнати от бактерия маслинови дръвчета

Смъртоносна и трудна за откриване болест опустошава ценните маслинови дървета в Южна Италия от 10 години. Отлично обучен отряд от супер кучета за улов може да ги спаси.

В една слънчева зимна утрин треньорът на кучета Марио Фортебрачио бавно се навежда към редица маслинови дървета в саксии и ги посочва с ръка. В очакване на този сигнал, Пако, тригодишен бял лабрадор, се втурва през редицата растения с наклонена глава, подушвайки всяка саксия в корена, а ритъмът на вдишването му отеква в оранжерията. Кучето внимателно проучва нещо, което хората не могат да усетят, разказва Би Би Си.

„Те не правят нищо, ако няма награда“, казва Фортебрачо с усмивка. Няколко секунди след като изпълни задачата си, Пако се връща при дресьора, размахва опашка и получава малко хрупкаво лакомство.

Във Vivai Giuranna, обширна търговска оранжерия с над един милион растения в Парабита, в южната италианска област Пулия,

Пако търси Xylella fastidiosa – вид бактерия,

която опустошава маслиновите градини в Южна Италия през последното десетилетие. Пако и още няколко негови четириноги колеги съставляват добре обучения екип на кучетата детективи за откриване на Xylella (Xylella Detection Dogs).

„Тези кучета имат нещо уникално“, казва Анджело Деле Доне, главен фитосанитарен инспектор към правителството на провинция Лече, който се бори с Xylella , откакто беше открита в Пулия през 2013 г.

Xylella fastiodiosa е бактерия, която запушва ксилемата (съдовете, които пренасят вода от корените към листата) на дървета и други дървесни растения и бавно ги задушава до смърт. Някои често срещани насекоми разпространяват болестта. Когато ухапят заразен лист, бактериите се преместват в слюнката им и буболечките предават болестта, когато се хранят със следващото здраво растение.

Няма известни лекове за това заболяване и след като бъде заразено, растението бавно изсъхва (въпреки че някои заразени растения успяват да оцелеят, без да показват симптоми). Има няколко щама на Xylella и заедно те засягат 595 вида растения по света според последното преброяване. През миналия век Xylella е унищожила портокалови полета в Бразилия, лозя в Южна Калифорния и крушови дървета в Тайван. След това, преди 10 години, Xylella достигна до маслиновите дървета на Пулия .

Със своите 60 милиона маслинови дървета Пулия произвеждаше до 50% от италианския зехтин , но само за няколко години

Xylella зарази и уби 21 милиона дървета, много от които бяха на няколко века.

Днес безкрайно море от мъртви, сиви стволове на дървета покрива долната част на региона, осеян с това, което е останало от хиляди малки ферми, маслобойни за маслини и оранжерии.

Мауро Джурана, собственикът на Vivai Giuranna, има личен опит с атака на Xylella . Когато инспекторите по растенията откриха заразени растения в оранжерията му, той трябваше да изхвърли растения на стойност около 1 милион евро.

„Бяхме твърде повърхностни (в противодействието на Xylella) през първите години“, казва Джурана. „Вече не са останали вековни маслинови дървета.“

Иска му се контролът да е бил по-строг и по-бърз. Въпреки това регионалният управител Микеле Емилиано първоначално беше скептичен относно връзката между Xylella и бързото изсъхване на маслиновите дървета.

Учените, които се опитват да спрат бактериите, бяха изправени на съд,

обвинени в разпространение на самите бактерии (в крайна сметка всички обвинения бяха свалени ). Италия беше разследвана от Европейската комисия за неадекватна реакция.

Говорител на Емилиано каза пред Future Planet, че той никога не е подкрепял антинаучни или конспиративни теории. „Управителят започна важно действие за изслушване на всички, организира публични събрания, лично участва във всички събития“, каза говорителят.

Отговорът на Италия вече се е подобрил спрямо първите дни след инфекцията. Бяха предприети мерки като широкомащабно наблюдение на болестта. Въпреки това Xylella продължава да се разпространява в маслиновите полета в региона.

„Ние винаги преследваме болестта“, казва Деле Доне.

Тъй като бактерията продължава да се разпространява на север със скорост от около 20 км годишно, появявайки се и в други региони на Италия и Европа, правителствата са загрижени, докато учените и инспекторите по растенията се надпреварват да ограничат болестта и да предотвратят разпространението й по-нататък. След като заразено дърво бъде идентифицирано близо до здравите дървета, то трябва да бъде изкоренено и всички други дървета в близост до 50 м се проверяват внимателно.

Никола ди Ноя, агроном от Таранто и генерален директор на Unaprol , най-големият италиански консорциум на производители на зехтин, разбира добре опасността от Xylella и шумно се застъпва за нейното ограничаване.

„Това е безпрецедентна екологична катастрофа“, казва той. „Не можем просто да бъдем увлечени от екологичната страст. Трябва да бъдем научни.“

През 2020 г.

той се сети за предишния си опит като карабинер

(офицер от италианската жандармерия), работещ с кучета за откриване на наркотици и експлозиви и си спомни невероятното им обоняние. Ами ако могат да открият и Xylella?

„Започнахме да търсим има ли подобни прецеденти“, казва Ди Ноя. И откриха, че екип от калифорнийски експерти е измислил начин да използва миризмата за откриване на бактерии в цитрусовите плодове .

Развълнуван от възможността, Ди Ноя говори за тази идея с Ente Nazionale della Cinofilia Italiana ( ENCI , националната организация, отговорна за признаването, стандартизацията и регистрацията на родословни кучета в Италия) и с главните изследователи на Xylella в Бари.

Той събра средствата и реши да извика кавалерията – кучетата, за откриване на Xylella .

Носът на кучето по принцип работи по същия начин като човешкия. Докато вдишваме и издишваме, рецепторите в носа откриват молекули във въздуха и изпращат информацията до мозъка.

Носът на кучето
Снимка на Би Би Си

Лабрадорът Пако души фиданките за бактерията                            Снимка на би Би Си

има няколко различни характеристики, които правят животното супер миришещо. Предната му част на носа служи за овлажняване на входящия въздух, което подпомага обонянието, след което въздухът се изпомпва към белите дробове и отчасти в обонятелна камера, пълна с рецептори за улавяне на миризми. И това е мястото, където кучетата превъзхождат човешкия нос : кучетата имат 20 пъти повече обонятелни рецептори от хората , които изпращат сигнали до мозъка им. Когато кучето издишва, въздухът излиза през двата странични процепа на носа, а не през ноздрите, както правим ние: ето защо кучетата могат да подушват в непрекъснат цикъл, улавяйки големи обеми въздух и миризми.

„Има животни, които виждат много повече цветове от нас“, каза Ади Шон, независим холандски биолог, който работи с откриване на миризми от животни през последните три десетилетия. „Ако вземете тази аналогия и я използвате с кучета, можете да видите, че ние определено сме слепи за миризмите в сравнение с кучетата.“

Повечето кучета могат да се ориентират в света на ароматите по начини, които не можем да разберем, но са необходими специални индивиди и много обучение

Обучението на ново куче обаче не е лесно и може да отнеме известно време. Според Серена Донини, треньор на кучета за ENCI и координатор на експерименталната програма Xylella Detection Dogs, има някои породи кучета, като спрингер шпаньол, немска овчарка, кокер шпаньол и лабрадор, които благодарение на по-големия си нос и пространство в гръдния кош, е по-вероятно да станат добри супер миришещи търсачи и да работят на по-дълги смени по самонасочен начин, често преследвайки даден аромат с часове. Но това не е достатъчно, казва Донини, защото личността на кучето също е важна: за да издържат всички изпити, за да станат кучета за откриване, животните трябва да обичат да играят и да ядат.

За да покаже прецизността на кучетата, Донини поставя пет малки маслинови дръвчета в саксии в един ред в двора на Forestaforte, маслобойна за маслини и изследователския пост на CNR в Саленто. Едно от растенията носи етикет с червена точка, сертифициран като заразен с Xylella от екипа на Boscia. Дресьорът на кучета Фортебрачо сигнализира на Елис, неговият седемгодишен пъстър бял и кафяв спрингер шпаньол, който спринтира през растенията, замръзва пред заразеното растение и махайки с опашка, се връща при дресьора, за да вземе храната си.

Без значение къде беше разположено растението в редицата, както Елис, така и Пако можеха ясно да забележат и да замръзнат пред него.

Не всички растения, заразени с Xylella , показват симптоми, осезаеми за хората, което е една от причините да се окаже толкова трудно да се ограничи болестта. Кучетата могат да помогнат за спиране на разпространението на критични стратегически места като оранжерии и пристанища. Смята се, че именно чрез внесено растение за кафе от Латинска Америка Xylella е пристигнала в Пулия на първо място , според едно проучване, ръководено от Annalisa Giampetruzzi от университета в Бари Алдо Моро.

Освен ужасното въздействие на Xylella върху територията на Южна Италия, Ди Ноя се тревожи за количествата въглероден диоксид, изпуснат в атмосферата от безкрайните гори с мъртви маслинови дървета, които се разлагат.

„Това е цена, която всички ние трябва да платим, национално и международно, за да овладеем екологичната катастрофа“, казва Ди Ноя.

Leave a Comment