Зам.-министър Г. Събев: Стратегическият план не може да бъде променян през 2023 г.!

Изработването на технологични карти още не е започнало, стана ясно на вчерашната среща на браншовици от сектор Плодове и зеленчуци с представители на министерството

ябълките на АУСтратегическият план за земеделие и селски райони не може да бъде променян през тази година. Това е заявил абсолютно категорично заместник земеделският министър Георги Събев по време на вчерашната среща на организации от сектор Плодове и зеленчуци с част от ръководството на аграрното министерство.

Припомняме, че промени в плана бяха поискани още в края на ноември 2022 г. от 8 организации от сектор Плодове и зеленчуци. Организациите изпратиха писма до еврокомисаря Януш Войчеховски, до президента Румен Радев и Комисията по земеделието, храните и горите в НС. Те написаха, че изпратените от тях становища не са взети под внимание преди изпращането на Стратегическия план в Брюксел. Самият план също не е обсъден със сектора предварително. Бюджетите по схемите и интервенциите, насочени към производството на плодове и зеленчуци в първи и втори стълб според сектора са недостатъчни.

Искане за промени в плана изпрати и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, заедно с Националната асоциация на оранжерийните производители. Оранжерийното производство бе изключено като бенефициент от няколко схеми и интервенции, а освен това не бяха направени диференцирани ставки в обвързаното подпомагане между отопляеми и неотопляеми оранжерии.

Земеделската комисия в парламента също излезе единодушно с предложения за корекции в бюджетите на еко схеми и редица текстове в плана.

В първото заседание на комисията за 2023 г. Явор Гечев приветства предложенията на депутатите. „Заявили сме желание да работим за промени в плана. Вече сме в процедура за правене на нова методика с технологични карти“, каза той.

Да, ама не, стана ясно вчера, когато зам.-министър Събев заяви, че това е невъзможно да се случи през 2023 г.

На срещата вчера заместник-министър Тодор Джиков каза пред представителите на организациите, че разработването на технологични карти още не е започнало. Причината е, че не са се събрали три оферти на организации, които имат потенциала да разработят картите. Между другото в сайта на министерството липсва обявление, че се търсят разработчици на технологични карти.

Новината за забавянето на технологичните карти стресна браншовиците. Някои от тях припомниха, че министър Гечев е обещал картите да са готови до 15 януари. Технологичните карти ще реферират към различните субсидии, не само от обвързаната подкрепа, но и подпомаганията по еко схемите и интервенциите от Стратегическия план и затова са толкова важни за земеделците.

Браншовиците тепърва ще решават как да реагират на лошите новини, които им бяха сервирани вчера.

 

 

 

Leave a Comment