Явор Гечев отчете мандата си: Лаборатория на границата, дърва за огрев, Стратегически план

Явор Гечев

От встъпването в длъжност на служебното правителство нито един камион на ГКПП „Капитан Андреево“ не е обработван от частна фирма, нито една лабораторна проба не е анализирана от никой друг, освен от държавата. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на откритото заседание на Министерския съвет за отчет на кабинета.

„Кабинетът работи като екип и заедно успяхме да овладеем кризите“, подчерта Явор Гечев.

Той информира също, че на пункта са започнали работа буферни паркинги, с които е разширен капацитетът. И напомни, че в рамките на мандата  вече функционира и още една лаборатория, като по този начин броят на обработваните проби от 22 се е увеличил на 48. „Вчера беше открита и обществената поръчка за изцяло нова държавна лаборатория на самата граница“, съобщи Явор Гечев. Той допълни, че са изпратени известия за прекратяване дейността на частната фирма на „Златния гьол” не само на „Капитан Андреево“, а на всички пунктове по границата с Турция. Нейната дейност ще се поеме от държавно дружество, което ще извършва дезинфекция на граничните пунктове.

Той напомни, че части от пункта, които са под официалния контрол на БАБХ, вече са обявени за обект от националната сигурност .

„Кризата с горивата доведе и до тежка криза с доставката на дърва за населението“, заяви Явор Гечев. Служебният министър подчерта, че кризата е преодоляна и никой не е оставен на студено. Към Нова година всички доставки са изпълнени, като предоставените количества дърва са 160% спрямо тези година по-рано. Доставени са близо 1,5 млн. пространствени кубични метра на 210 хил. домакинства. Направени са 606 хил. проверки в горския сектор по отношение на кражбите на дървесина и нелегални доставки.

Земеделският министър припомни, че е преодоляна и кризисната ситуация в Карлово, където участваха представители на горския сектор и всички ресорни институции. „Благодарности за съвместната акция, която направихме за дарения на дърва за бедстващото население с Пловдивския владика, като бе осигурен дървен материал за 400 домакинства“, коментира Явор Гечев.

Той информира още, че продължава и работата по укрепването на горските пътища, като са осигурени допълнителни средства за държавните предприятия.

„С удовлетворение мога да кажа, че забавянето на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 е наваксано и той е одобрен“, съобщи земеделският министър и изброи раздадените в помощ на земеделците средства.

Leave a Comment