Съдът на ЕС спря дерогация за неоникотиноиди за захарното цвекло на Франция

След като вирусната жълта болест по захарното цвекло унищожи през 2020 г. френската реколта, страната инвестира в химични разработки, но засега те се оказват слабо ефективни
Снимка на Ройтерс

Снимка на Ройтерс

Плановете на Франция да позволи на производителите на захарно цвекло да продължат да използват забранен пестицид за още една година бяха спрени от решение на съда на Европейския съюз, изключващо подобни изключения.

След сериозни загуби от болести по културите през 2020 г. Франция предостави на производителите на захарно цвекло до три години освобождаване от обща забрана за използване на неоникотиноидни химикали. Правителството подготвяше трето и последно годишно освобождаване за покриване на реколтата от захарно цвекло през 2023 г.

Въпреки това, в решение, публикувано в четвъртък, Съдът на Европейския съюз каза, че държавите-членки не могат да предлагат изключения от забраната на блока за семена от култури, третирани с неоникотиноиди, които се считат за заплаха за пчелите.

Прочети още: Пчелари, БАБХ и НАЗ в спор кое е по-важно – пчелните семейства или царевицата?

Франция се бори с Германия за позицията на най-големия производител на захар в блока.

Френският министър на земеделието Марк Фено написа в Twitter, че е взел под внимание решението. Министърът свика среща в понеделник с производители на захарно цвекло и производители на захар като Тереос, за да обсъдят въпроса, каза Кристиан Шпигелеер, ръководител на френската група производители на захар SNFS, каза пред Ройтерс.

„Процесът за получаване на трето годишно освобождаване е спрян веднага, тъй като правителството не може да поеме риска незабавно да загуби съдебно оспорване“, каза Шпигелеер.

Групата на производителите на захарно цвекло CGB осъди „бруталността на решението“ няколко седмици преди пролетното засаждане.

Като част от тригодишното си освобождаване от неоникотиноиди, Франция подкрепи разработването на алтернативни продукти, но опитите досега показват, че те са по-малко ефективни срещу вирусната жълта болест, която опустоши захарното цвекло през 2020 г.

Това може допълнително да обезсърчи производителите на захарно цвекло, които миналата година се сблъскаха със загуби на добив, свързани със сушата, и да постави под въпрос капацитета за производство на захар.

„Когато производителите на захар нямат достатъчно захарно цвекло, те трябва да затворят. Не е абсолютно сигурно, че това ще се случи, но е възможно“, каза Шпигелеер.

Решението на съда на ЕС последва оспорване на подобно изключение за употребата на неоникотиноиди върху захарно цвекло в Белгия.

Антипестицидната асоциация PAN Europe, една от страните, които оспориха освобождаването на Белгия, което продължи до миналата година, приветства съдебното решение.

„Тази присъда е напомняне, че администрациите и политиците са обвързани със закона, а не с интересите на пестицидната индустрия или промишлените селскостопански лобита“, каза Мартин Дермине, изпълнителен директор на групата, в изявление.

Leave a Comment