БОЕЦ: В НАП са раздадени през 2022 г. 35 милиона лева бонуси

НАППрез 2022-ра година в Националната агенция по приходите (НАП) отново са били раздадени солидни бонуси – цели 35 млн. лева при 32 милиона през 2021 г., съобщава гражданско сдружение Боец.

„Бонусите в НАП, са почти два пъти повече от военната помощ, която България предоставя на Украйна по предложение на МО след решение на парламента“, пишат на страницата си от Боец, като посочват, че президентът Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов обясняваха миналата година, че България е прекалено бедна, за да дарява.

През миналата година НАП е увеличила автопарка и пробега на служебните автомобили. Те са се увеличили с 24 до 243, и са навъртели 6 421 276 км, което е 4 пъти повече в сравнение с 2021 г.  Излиза, че всеки автомобил всеки ден е изминавал по над 100 км.

От Боец са получили всички данни по официален път по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Отказ

Отказаната информация е за размера на бонусите получени от изпълнителния директор на НАП, за 2022г. Това са Румен Спецов и Борис Михайлов, който преди това бе директор на ДФ „Земеделие“. „Михайлов отказва да ни предостави тази информация с аргумента, че тя представлява лични данни. Отбелязваме само, че гражданите му плащаме заплата, а за бонусите, които получава, не знаем кой и как ги определя, но те пак са от нашите пари“, заявяват от Боец.

Прави впечатление, че над половината от сумата на ДМС-тата за миналата година – 12.6 млн. лева, е отишла за  централното управление на НАП, а в него работят само 1873 от всичките 7895 служители на приходното ведомство.

Свършено

В отговора на НАП се посочва още, че общият размер на допълнително установени задължения за данък върху добавената стойност по издадени ревизионни актове през 2022 г. е 131 029 564,30 лв.

А общият размер на допълнително установени задължения за корпоративен данък по издадени ревизионни актове миналата година е 38 293 907,61 лв.

Несвършено

Гражданското сдружение е публикувало получените данни от НАП в блога си, където е отбелязало и несвършеното от агенцията.

На 28.05.2021г. сезирахме (директора на НАП) със сигнал за „Къщата в Барселона на Бойко Борисов“, като предоставихме данни и документи удостоверяващи внасянето в брой на сумата от 1 750 000лв. в активите на дружеството собственик на „Къщата“ от Георги Станков Йовчев –  баща на Борислава Йовчева, обитаваща къщата в Барселона, за която бе огласена информация, че е имала връзка с Бойко Борисов… Повече от седем месеца Румен Спецовв и Борис Михайлов  мълчат… Прокуратурата и Гешев също мълчат и превеждат едни документи от испански…“

Боец пишат, че НАП два пъти е „изпрал“ Пеевски. „Той отново и при новият служебен кабинет на Радев се оказва чист, като сълза“, тъй като при проверките данъчните не са открили никакви нередности.

Сдружението напомня, че няма развитие по сигнала им, с който сезират НАП за съмнения, че с трансферно ценообразуване компанията „ЛУКойл“ е спестила плащането на задължения от няколко милиарда, както и че НАП още не може да събере милионите задължения от бившата фирмата на бившия директор на НАП Румен Спецов.

Leave a Comment