Една трета от света консумира българско кисело мляко

Продуктът на дълголетието ни е завещан от траките, а първата му реклама е от 16 века, когато излекувал френски крал

Почти една трета от населението на земята – над 2 милиарда души – консумират оригиналното българско кисело

лаборатория за кисело мляко

Ценната бактерия е жива само в българска среда

мляко. Най-големите му почитатели, освен бъ

лгарите, са жителите на Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни, заяви пред БТА Васил Зографов – изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД. Дружеството е единственото държавно предприятие в млечния бранш, което и лидер в млечната индустрия.

Оригиналното наше кисело мляко се прави със стартерни култури, които растат у нас. Тайната на закваската е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила – лактобацилус булгарикус /българската пръчица/, открит от д-р Стамен Григоров и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на нашенския продукт, според микробиолози. По техни данни във вида, в който се прави киселото мляко, микроорганизмите имат наситеност 10 на девета степен на грам продукт.

Само у нас може да се направи и запази живата закваска. Тъй като в другите страни тя не оцелява, те работят с

д-р Стамен Григоров

Д-р Стамен Григоров пръв забелязал пръчиците под микроскоп и им дал името лактобацилус булгарикус

генномодифицирани стартерни продукти. Васил Зографов обяснява, че въпросните модификации постигат необходимия срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества.

Българското кисело мляко с родна закваска е популярно и търсено по света, защото многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно. Това се дължи на т.нар. българска пръчица, която влияе пряко върху микрофлората на човешкия организъм и извлича всички вредни вещества. Тя засилва многократно имунната система. Благодарение на споменатото качество, нашето мляко се нарича нарича продукт на дълголетието. Над 200 са производителите на кисело мляко у нас.

„Йогурт“ (буквално означава „гъсто мляко“) не е еквивалент на българското кисело мляко. уточнява Зографов, но добавя, че като се каже „български йогурт“ смисълът става различен. „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, което е правоприемник на държавно стопанско обединение „Млечна промишленост“, разполага с една от най-богатите колекции на млечно-кисели щамове в света – над 800, разказа Зографов.

Дружеството притежава девет патента за български млечни продукти, 55 продуктови търговски марки, регистрирани в България, фирмена търговска марка, регистрирана в Европейския съюз като общностна, както и в още 10 други страни, шест наименования за произход.

Японското правителство е финансирало доставенето на съвременна апаратура и въвеждането на модерни молекулярно-генетични методи и аналитични техники в предприятието. В Центъра за научно-изследователска и развойна дейност при „Ел Би Булгарикум“ се провеждат изследвания върху имуностимулиращия ефект на щамовете, които влизат в състава на закваските. Разработен е ин витро модел за оценка на това свойство, съобщават от предприятието.

ПОДАРЕНО Е ОТ ТРАКИТЕ

Смята се, че киселото мляко е дар от траките. Изследване на фондация „Д-р Стамен Григоров“, която стопанисва единствения у нас музей на киселото мляко в трънското село Студен извор сочи, че разпространението на продукта в съседни и по-далечни на България страни е започнало през 1345 година.Тогава след турско нападение българите в Тракия отвели със себе си в Мала Азия огромни стада овце.

До Балканската война млекарниците в Цариград били собственост изключително на българи. Родното кисело мляко добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи /1515-1547 г./, който страдал от болест на стомаха. Оттогава датира първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.

Leave a Comment