Явор Гечев пред министри от ЕС: Държавите ни се превръщат в складове на украинско зърно

Темата ще бъде поставена на следващия Съвет на министрите

ГечевСлужебният земеделски министър Явор Гечев заяви пред колегите си от Румъния, Чехия, Унгария и Полша, че някои европейски държави се превръщат в складове на украинско зърно. Темата за пренасищането със селскостопанския внос от Украйна бе повдигната по време на международното изложение „Зелена седмица-Берлин 2023”.

Ситуацията в държавите близо до границата с Украйна, показва, че се случват неща, които изкривяват пазара и не само при слънчогледа. „15 млн. тона украинска пшеница минаха през европейските пазари“, каза Гечев, цитиран от пресцентъра на МЗм.

„В момента в България има около 5 млн. тона пшеница, като добитото в страната ни количество през 2022 г. бе близо 6,5 млн. тона.”

Той информира още, че заради близостта на Черно море до войната на практика се избягва морският транспорт. В тази връзка е необходимо да се търсят други транспортни коридори включително ползването на жп връзките. „Освен пряката помощ за Украйна трябва да мислим как да регулираме тези процеси”, отбеляза българският министър.

Според българския министър е необходима европейска солидарност и за засегнатите държави, защото конкурентоспособността е нарушена. „Все пак продукцията, която влиза от трети държави, не се произвежда по същите екологични стандарти, както произведеното в Европейския съюз“, допълни Гечев.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около мнението, че ако не се вземат мерки, ситуацията ще продължи и тази година. Министрите се договориха темата да бъде поставена по време на следващото заседание на Съвета на министрите на ЕС.

Leave a Comment