За 2022 г. ценови рекордьори бяха храните от млеко- и месопреработката

По-ниските енергийни разходи и топлата зима ще помогнат да купуваме оранжерийни зеленчуци на по-нормални цени, прогнозира председателят на ДКСБТ Иванов

тържище Родопи-95В номинална стойност през 2022 г. най-много сред храните поскъпнаха яйцата – от 0,23 лв. за брой в началото на годината, до 0,40 лв. в края.

Най-крупното поскъпване като цяло беше при млечните и местните продукти, обобщи председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) Владимир Иванов тази сутрин пред БНТ. 

Изключение има при цените на свинското месо, които в момента са под цената си година по-рано,. Това се дължи на свръхпроизводството в Европа. 

Владимир Иванов посочи, че увеличението на млечните и продуктите от месопреработката се дължи на поскъпването на суровините при производителите. Там изкупните цени са нараснали заради по-високите разходи за фуражи, за торове, за фонд Работна заплата. След това преработвателите са добавили към цените и по-големите енергийни разходи. 

В момента бананите са скъпи заради логистични трудности – транспортът от Южна Америка до тук не е лесен, каза Владимир Иванов. 

Той обясни, че още от средата на 2021 г. е станало ясно, че оранжерийната продукция няма как да бъде с нормални цени в началото и пролетта на 2022 г. заради резкия скок на енергийните ресурси. Той уточни, че сега горивата са се нормализирали и няма как да наблюдаваме миналогодишните пазарни етикети на краставиците, които достигнаха 7 лева за килограм и нагоре. Според него топлата зима допълнително ще смъкне оранжерийната продукция.

Въпреки че борсовите и едровите цени на храните намаляват – вече са с 22,4% над цените преди година (при 40% през май и юни 2022 г.), търговците на дребно не бързат да реагират. Една от причините е чисто психологическа и това са лошите очаквания за бъдещето. 

„В нашата държава е характерно да се вещаят бури и това води до панически действия“, обясни председателят. 

Според него поставянето на ценови тавани е лоша практика, прилагана в тоталитарни страни. Последиците от нея са вредни. 

Пазарът не може да се стабилизира, докато има военни действия наблизо, каза още Владимир Иванов.

Leave a Comment