Цената на амониевия нитрат пада главоломно заради слабото търсене

Българският азотен тор е най-евтин на Балканите, румънци и гърци го купуват, коментира търговецът Иван Романов

Иван РомановЦената на амониевия нитрат (селитра) пада главоломно“, съобщи Иван Романов, управител на търговската фирма ИМБО в град Раковски, Пловдивска област.

Миналата седмица един тон се е продавал за около 1250 лева, а днес, 23 януари, вече е 1050-1070 лева. На същата цена е и карбамидът.

В предишни години земеделците са се запасявали с азотен тор за ранно пролетното подхранване през февруари – март. Сега обаче при продавачите има затишие.

„Складовете на зърнопроизводителите са пълни, тъй като пазар няма, а когато се отвори, е на много ниски цени. Заради непродадената реколта земеделците са без средства за задължителната кампания по подхранване на есенниците. Именно заради слабото търсене цените на амониевия нитрат падат“, обясни Романов, отхвърляйки обяснението, че спадът е вследствие на поевтиняването на природния газ.

Управителят на ИМБО, където се предлагат и торове произведени извън България, допълни, че в момента цената на родния производител в Димитровград е най-изгодна. По тази причина търговци от Гърция и Румъния идват да натоварят оттук земеделската стока.

Според Иван Романов зърнопроизводители вероятно ще продадат известни количества от складираното зърно, макар и на загуба, за да могат да си обезпечат важното пролетно торено, което сред основните фактори за бъдещия добив.

В предишни години някои от търговците на селскостопански консумативи често са продавали, кредитирайки производителите, или чрез бартери – зърно за тор. При абсолютно несигурния пазар, който войната в Украйна създаде, тези форми на търговия вече се отхвърлят като възможности.

Leave a Comment