ВАС връща на „Евролаб 2011“ помещенията на ГКПП „Кап. Андреево“, БАБХ остава на границата

Капитан АндреевоВърховният административен съд (ВАС) потвърди определението на Софийския административен съд, и отказа да разгледа жалбата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) срещу решението, което позволява частната фирма „Евролаб 2011“ да остане на границата с Турция.

Така частното дружество ще остане на ГКПП „Капитан Андреево“ в наетите от него помещения.

БАБХ съобщава до медиите, че това решение не връща товаро-разтоварните и контролни дейности на“Евролаб“, а единствено помещенията. Агенцията по храните остава на граничния пункт, продължавайки да изпълнява дейностите си, които започна да прилага от 20 май 2022 г.

Делото пред първоинстанционния съд – Административен съд София град, е образувано по жалба на „Евролаб 2011“ ЕООД против заповед  01.07.2022 г. на изпълнителния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов, с които се оттегля като нищожна заповедта 31.12.2021 г. на изпълнителния директор на БАБХ и се прекратява се сключения въз основа на тази заповед договор за наем с „Евролаб 2011“ ЕООД.

Причината за отказа на Върховния административен съд според постановлението, публикувано днес, е, че БАБХ не е внесла в срок дължимата държавна такса от 70 лв. за касационно обжалване.

Проблемът със закъснението на плащането на държавната такса за обжалване бе повдигнат от „Продължаваме промяната“ в началото на декември 2022 г. В резултат на това изпълнителният директор на БАБХ Христо Вълчанов за пореден път бе освободен от поста. Служебният земеделски министър Явор Гечев обясни тогава, че освобождава Вълчанов не заради скандала с невнесената такса, а защото директорът не работил с нужното темпо.

„Като е наредил превод следобед на последния ден и е ползвал система за банково разплащане, която да позволява нареденият превод да бъде внесен на следващия ден, частният жалбоподател (БАБХ) сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден“, се казва в определението на ВАС.

Според решението БАБХ трябва също да плати на „Евролаб 2011“ 1250 лв. разноски по делото.

Така с днешното определение ВАС не връща фитосанитарния контрол в ръцете на частна фирма, връща само наетите от частна фирма помещения.

 

Leave a Comment