14 депутати можеха да разследват овладяването на панаира от Георги Гергов, но времето свърши

Обнародвано е решението за създаване на временна комисия за установяване на действията на държавата и общините Пловдив и Варна в полза на почетния консул на Русия
Панаира в ПловдивСъздаването на Временна комисия, която да разследва действията за пълното овладяване на Международен панаир Пловдив от Георги Гергов, почетен консул на Руската федерация в Пловдив, е обявено в днешния „Държавен вестник“. 
Според обнародваното решение комисията ще разполага с един месец, за да установи всички факти и обстоятелства от действията на централната и местните власти в Пловдив и София. Работата на депутатите трябваше да бъде обобщена във финален доклад.
Политическата ситуация в страната обаче е такава, че комисията няма да разполага с този месец, тъй като най-вероятно още тази седмица президентът Румен Радев ще разпусне парламента, след като днес БСП върне неизпълнен мандата за съставяне на правителство.
Иначе членовете на Временната комисия трябваше да разследват отказа на държавата през 2016 г. от собствените ѝ 49,63% от акциите на „Международен панаир Пловдив“ – АД, и прехвърлянето им на общините Пловдив и Варна.
Едно от намеренията на комисията бе да се проучи неизпълнението на решението на Общинския съвет – Варна, от страна на кмета за връщане на акциите на държавата, а после и апорта на варненския дял в дружество „Пълдин туринвест“ – АД, с който се осигурява пълно овладяване на Пловдивския панаир.
Депутатите следваше да разберат как се стигна до решението на Общинския съвет – Пловдив от 19 декември 2022 г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна. А също така защо общинските съветници от ГЕРБ и от групата на Гергов в Общинския съвет на Пловдив бламираха две извънредни сесии, на които следваше да се подкрепи общественият интерес, като се преразгледа решението, с което се дава пълен контрол върху „Международен панаир Пловдив“ на почетния консул на Руската федерация.
Друга задача на Временната комисия е свързана с разглеждане на възможността панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел да се предотврати възможността за унищожаването му като такъв.
Всичко това обаче няма да бъде свършено, а докато се формира следващо Народно събрание ще изтекат към три месеца. Дали темата с пловдивския панаир ще бъде повдигната отново, не е сигурно.

Leave a Comment