Проучване установи, че България е с най-голям дял на незаконно продавани кученца

Кучетата от японската порода Акита са сред най-красивите и желани любимци

Кученцата от японската порода Акита са сред най-красивите и желани любимци

Според нашето законодателство паленцата не трябва да се отделят от майките поне до 8-седмична възраст

Проучване на Четири лапи, проведено в седем европейски държави през 2022 г., сред които и България, разкрива, че масово не се спазват законовите изисквания при развъждане и продажба на кученца, рекламирани онлайн.

60% от кученцата у нас се продават без микрочип и паспорт. Според проучването България е страната с най-голям дял неидентифицирани и нерегистрирани кучета, продавани през онлайн платформи за обяви, съобщават от Четири лапи.

Българското законодателство определя като задължителни поставянето на микрочип, регистрацията и издаването на Европейски паспорт за домашни любимци, преди продажба. Липсата обаче на тези необходими фактори рядко спира хората от това да закупят харесаното от тях кученце. Те дори не предполагат, че отсъствието им е красноречив знак, че продавачът на кученцето не може да докаже неговия произход и добро здраве, нито пък е склонен да се регистрира като развъдник и да спазва изискванията за такъв.

Тревожен е резултатът, че половината от закупените кученца, при продажба, са на възраст шест седмици или по-малко, въпреки че българското законодателство изрично посочва, че кученцата не бива да се отделят от своите майки преди навършване на минимум осем седмична възраст. Прекалено ранното отделяне на кученцата може да им причини големи проблеми – както здравословни, така и поведенчески, с които впоследствие ще трябва да се справят новите им собствениците, след като от незаконните търговци обикновено не остава и следа, след извършването на продажбата.

Leave a Comment