Асоциацията на оранжерийните производители се включва във Фрут Логистика в Берлин

България и родните производители в лицето на БАПОП ще бъдат част от решенията за пазара на зеленчуци на глобално ниво, заяви председателят Йордан Кръстанов

Българска Асоциация на Производителите на Оранжерийна ПродукцияБългарската асоциация на оранжерийните производители в България  (БАПОП) организира традиционно колективен щанд на специализираното изложение FRUIT LOGISTICA, което тази година ще се проведе от 8 до 10 февруари в Берлин, Германия.

В палата 7.2 а, щанд В-21 ще участват представители на пълноправни и асоциирани членове на БАПОП от фирмите „Оранжерии Гимел“ АД, „Грийнс” ООД, „Дейв-2007“ ЕООД, „Екофрут К и К“ ЕООД, ЗП Тодор Генов, „Геосем Селект“, „Плеяди“, „Джи Eн Си” ООД, „Амитица“ ООД и др., със своите продукти. Участието се реализира с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“.

FRUIT LOGISTICA е водещото търговско изложение за глобалния бизнес с пресни плодове и зеленчуци и представлява цялата верига с добавена стойност за индустрията с пресни продукти – от производителя до точката на продажба. Независимо дали става въпрос за нови сортове плодове и зеленчуци, устойчиви опаковки, мониторинг на продукцията, базиран на данни или устойчиви на вредители щамове култури, от 8 до 10 февруари 2023 г. в Берлин търговските посетители могат да научат най-новите тенденции в сектора и да се запознаят с множество иновации. Страната ни е част от този празник на вкуса и сетивата, на който производителите на плодове и зеленчуци от БАПОП ще представят своите продукти, нови услуги и модерни технически решения в земеделието.

В изложението тази година ще участват повече от 3300 изложители от 91 държави, както и над 80 000 регистрирани търговци и търговски посетители от над 135 страни.

„В тежката икономическа и политическа обстановка, в която се намира страната и оранжерийното производство в България в частност, притесненията на бранша за възобновяване на работата за част от производствата напролет са напълно обосновани. Ние от Асоциацията сме решени да подкрепяме колегите ефективно и затова сме заявили участието си в Берлин за поредна година“, каза Теодора Кръстева, изпълнителен директор на БАПОП. По думите й точно във времена на натрупващи се кризи, секторът на оранжерийните производители има още по-голяма нужда от нови пазари и цялостна подкрепа на бранша.

„Участието на страната ни във FRUIT LOGISTICA 2023 е ценно не само заради възможностите за бизнес, които предоставя, но и защото е важна платформа за знания, особено по отношение на отглеждането, опаковането и транспортирането на продукти, както и въздействието на климатичната криза върху производителите и навлизането на дигитализацията в селското стопанство. Това са част от предизвикателствата, пред които е изправена международната търговия с плодове и зеленчуци“, коментира председателят на БАПОП Йордан Кръстанов. Войната в Украйна също продължава да оказва влияние върху индустрията с пресни продукти, като пренасочва потоците от стоки и поставя веригите за доставки под допълнителен натиск, допълни Кръстанов.

Темата ще бъде дискутирана по време на специализираната конференция в рамките на изложението „Форум за пресни продукти“, която ще представи модерни бизнес практики и приложение на добрите модели в новите условия.

„Година след година международният бизнес с пресни продукти дава огромен принос за здравословното хранене на потребителите по целия свят. В много страни плодовете и зеленчуците са ключов икономически фактор. Щастливи сме, че България и родните производители в лицето на БАПОП, ще се включат активно в работата на форума и ще бъдат част от решенията на глобално ниво“, подчерта Йордан Кръстанов.

БАПОП очаква посетителите на щанд В-21 в палата 7-А в Messe Berlin.

 

Leave a Comment