Двама изключителни поета се раждат на 25 януари – Висоцки и Бърнс

Владимир Висоцки

… с Марина Влади

Днес, 25 януари, се навършват 85 г. от рождението на Владимир Висоцки – човекът с дрезгавия глас, гениалният поет, актьор, драматург, бунтар, любимец, враг на съветската власт. Втори като него няма.

Висоцки е роден в Москва. Баща му Семьон Висоцки е от еврейско семейство, родом е от Киев. Майка му Нина е московчанка и преводачка от немски.

Когато Владимир е кандидатствал в школата за актьори към Московския академичен театър, приемната комисия преценила, че му липсват гласови възможности за пеене заради дрезгавия глас. По тази причина Висоцки си изважда медицински документ, с който да докаже, че с гласовите му струни всичко е наред.

Именно песните и текстовете към тях, създадени от Висоцки, му носят популярност – първо в Русия, а после из целия Източен блок и Европа. В България Владимир Висоцки идва с театър Таганка, в който работи дълги години, пред 1975 г.

Поетът има три брака и двама синове.

Висоцки живее 42 г., умира на 25 юли 1980 г. от сърдечен удар, според официалната версия.

Робърт БърнсШотландия и светът почитат днес поета Робърт Бърнс. Въпреки че е роден преди цели 264 г. (25 януари 1759 г.), Бърнс продължава да е сред любимите творци, чието наследство вековете не успяват покрият със забрава.

Той е най-големият от 7-те деца на земеделското семейство Уилям и Агнес Бърнс. Детството и младостта му са белязани от черен труд и немотия. Бащата сам е изучавал децата си на четене, писане, аритметика, география и история, а те му помагали в прибирането на реколтата.

Още на 15 години Робърт Бърнс пише първото си стихотворение, сякаш е знаел, че животът му ще бъде кратък. Влюбен непрестанно в Шотландия и момичетата ѝ, поетът създава изключително музикални стихове. Освен това събира народните песни и ги обработва.

Поетът умира на 37 г. от сърдечно заболяване. Той обаче се превръща в национален герой на Шотландия и рождената му дата се празнува във всеки дом.

 

Leave a Comment