Картите за градски и междуселищен транспорт падат със 70% за учащи се и с 40% за пенсионери

автобус градски транспортОбнародвано е ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 10 за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, с което се въвежда намаление при ползване на обществения транспорт от големи групи в населението.
За периода 1 февруари – 31 декември 2023 г. ученици с навършени 10 г., студенти и докторанти редовно обучение в учебни заведения включени в регистрите на образователното министерство, ще ползват 70% намаление от цените на абонаментните карти за градски и междуселищен транспорт.
Пенсионерите, които получават пенсия и са на необходимата възраст според Кодекса за социално осигуряване (чл. 68, ал. 1-3) ще ползват абонаментните карти за градски и междуселищен транспорт с 40% намаление.
Децата до 10 навършени години ще пътуват безплатно и с превозен документ – карта за безплатно пътуване по вътрешноградския и билет с нулева стойност по междуселищния автомобилен транспорт. Билетите за превоз на децата до 10 навършени години по междуселищния автомобилен транспорт в страната се издават срещу представяне на акт за раждане на децата.
Превозвачите ще бъдат компенсирани ежемесечно  с подаване на опис сметки до 7-мо число в общините.

Leave a Comment