Преходна помощ: Референтната година за тютюна е по избор, за говеда е краят на 2018 г.

Правото на субсидиране може да се наследи

Три ще са преходните национални помощи, необвързани с производството, и през следващия програмен периода – за тютюн, за говеда и за овце-майки/кози-майки.

ТЮТЮН

 Снимка на Института по тютюна и тютюневите изделия


Снимка на Института по тютюна и тютюневите изделия

Право на подпомагане по интервенцията за преходна национална помощ за тютюн имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния период 2016 – 2018 г., който е изкупен по реда на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ), пише в Проекта на Наредба за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции.

Допустими за участие са земеделски стопани, които към момента на подаване на заявлението за подпомагане или на плащането на помощта са вписани в регистъра по чл. 7 от ЗПЗП или в регистъра по чл. 4, ал. 2 от ЗТТСТИ.

Преходната национална помощ за тютюн се изплаща на килограм въз основа на годишното количество изкупен качествен (1 – 3 класа) тютюн по сортови групи, както и диференцирано за различните количества в сортовите групи през една от годините на референтния период. Тютюнопроизводителят заявява еднократно, при първото заявяване на интервенцията, въз основа на коя от годините на референтния период, през която е отглеждал тютюн, да се определи размерът на изкупения тютюн по сортови групи. Заедно с това заявление, производителите подписват декларация, че продължават да извършват земеделска дейност.

Наследниците на починали стопани имат право на помощта, когато един или повече от тях отговаря на изискванията (да продължават да извършват земеделска дейност и да са вписани в един от посочените регистри). Те упълномощават с нотариално заверено изрично пълномощно един от тях да подаде заявление за подпомагане, към което се прилага удостоверение за наследници.

ГОВЕДА

крава пие водаПраво на подпомагане по интервенцията за преходна национална помощ за говеда имат животновъдите, които към 31 декември 2018 г. са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани в интегрираната информационна система на БАБХ и са вписани в регистъра по чл. 7 от ЗПЗП.

Допустими за подпомагане са земеделските стопани, които към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания отглеждат в животновъдни обекти поне 50 % от референтния брой животни.

Помощта по интервенцията за преходна национална помощ за говеда се определя въз основа на броя на говедата и/или биволите в животновъдните обекти на земеделския стопанин, регистрирани в интегрираната информационна система на БАБХ към 31 декември 2018 г.

Наследниците на починали земеделски стопани имат право на помощта, ако отговарят на изискванията, посочени по-горе. Те упълномощават с нотариално заверено изрично пълномощно един от тях да подаде заявление за подпомагане, към което се прилага удостоверение за наследници.

ОВЦЕ-МАЙКИ/КОЗИ-МАЙКИ 

кози, ХалалицаПраво на подпомагане по интервенцията за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството, имат земеделските стопани, вписани в регистъра по чл. 7 от ЗПЗП, които отглеждат в стопанствата си 50 или повече овце-майки, или 50 или повече кози-майки, или 50 или повече овце-майки и/или кози-майки.

Животните трябва да са идентифицирани с обикновена ушна марка и електронно средство за идентификация, одобрени от БАБХ и да са въведени в интегрираната информационна система на БАБХ. Стопаните трябва да продължат да отглеждат най-малко 80 % от заявените овце-майки и/или кози-майки най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Изисква се още животновъдните обекти да са регистрирани по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Лицата, които кандидатстват по интервенцията, могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане.

Подпомагане по интервенцията се изплаща и когато кандидатите са преместили част или всички от заявените за подпомагане животни или животните, с които са ги заменили в животновъден обект – пасище, регистриран на името на земеделския стопанин и това е отразено в интегрираната информационна система на БАБХ.

Ставките за плащане на преходната национална помощ за тютюн, говеда и овце-майки и/или кози-майки се определят със заповеди на действащия министър на земеделието.

 

 

Leave a Comment