Комисар Войчеховски е казал, че кризисният резерв на ЕС трябва да се отвори за фермерите на Полша и отчасти на Румъния

Какво пишат чуждите медии за срещата на земеделските министри в Брюксел днес

Темата за вноса на украинска селскостопанска продукция в съседни на военния конфликт държави бе поставена днес в Брюксел, където се провежда заседание на Съвета по земеделие и рибарство. Българското аграрно министерство съобщи преди седмица, че в дните на панаира Зелена седмица Берлин министрите на засегнатите страни са се уговорили да поставят остро въпроса.

Днес министрите на земеделието получиха информация от Европейската комисия и държавите-членки относно вноса на зърно от Украйна и трудната ситуация на производителите на растения в Полша и други страни, граничещи с Украйна, пише полското издание farmer.pl.

Хенрик Ковалчик, министър на земеделието на Полша, е предложи

кризисният резерв на ЕС да покрие разходите

за транспорт на зърно от границата до пристанищата, а също така и разрешаването на гаранционен депозит за транзитно зърно.

Хенрик Ковалчик смята, че ЕС има морално задължение да помогнем на Украйна, но според него то трябва да е свързано с грижата за икономическия интерес на фермерите, също и в съседните с Украйна страни. Земеделският министър отбеляза, че не става въпрос само за зърнените култури, проблемът е и при птиците и ябълките, пише полската медия.

След ден на обсъждане на министрите на земеделието ще се проведе пресконференция, по време на която Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделието, ще представи решението на Комисията по темата.

Януш ВойчеховскиПолското издание цитира еврокомисаря Януш Войчеховски, който миналия петък е заявил в Сейма, че „една от опциите, които Комисията ще приеме, е да активира кризисния резерв за Полша и може би отчасти за Румъния. (А България??? – б.р.) Той е отбелязал, че националната помощ е отворена, но че Комисията трябва да поеме тежестта на финансовия отговор. Войчеховски е попитал как да се идентифицират земеделските производители, които са претърпели загуби. Комисарят е подчертал, че е за възстановяване на квотите за внос от Украйна.  

Друг важен акцент на днешното заседание е

съвместното писмо, внесено от 16 министри на земеделието от ЕС,

с което те са поискали селското стопанство да участва по-сериозно в политическите решения на Брюксел, съобщава немската медия agrarheute.com.

В съвместно писмо до председателството на Съвета на ЕС земеделските министри категорично настояват Съветът на министрите на земеделието на ЕС да бъде по-активно ангажиран в обсъждането на европейските енергийни, климатични и екологични политики, които засягат пряко селското стопанство.

Писмото е предадено днес от австрийския министър на земеделието Норберт Тотшниг на действащия председател, шведския министър на земеделието Петер Кулгрен , на Съвета по земеделие в Брюксел. Освен Австрия, инициативата е подкрепена от Финландия, Гърция, Италия, Хърватия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чехия, Унгария и Кипър.

Двете големи страни от ЕС Германия и Франция, от друга страна, не са подписали писмото, нито Белгия, Холандия и Испания, отбелязват от agrarheute.com.

Министрите се оплакват, че ЕС все повече обмисля мерки, които могат да доведат до загуба на земеделска и горска земя. Това би имало отрицателно въздействие върху продоволствената сигурност, доставките на възобновяеми суровини и възобновяеми енергийни източници.

Министрите на земеделието настояват за преразглеждане на отговорността.

По-конкретно, Норберт Тотшниг е споменал защитата на почвата, промяната в земеползването (LULUCF), Плана на ЕС за възстановяване на природата и Директивата на ЕС за промишлените емисии (IED).

 

Leave a Comment