Украйна се оплака, че Русия пречи на зърнения износ по море

В изявление двама украински министри призоваха международната общност да предотврати използването на храната като оръжие

силози, пристанище Одеса, зърноУкрайна призова международната общност да изиска Русия незабавно да спре да възпрепятства украинския износ на зърно и да използва храната като оръжие.

Украйна е „силно обезпокоена от разрушителните действия“ на Русия, които пречат на сделката за осигуряване на доставки на зърно през Черно море до световните пазари, според съвместно изявление на външния министър Дмитро Кулеба и вицепремиера Александър Кубраков в сряда, цитирано от „Политико“.

„Призоваваме международната общност, по-специално ООН и Турция като гаранти на Черноморската инициатива за зърно, да изискат от Руската федерация незабавно да спре забавянето на работата на Черноморския зърнен коридор, да спре опитите на Русия да използва храната като оръжие и да деблокира търговското корабоплаване към украинските черноморски пристанища“, казаха двамата министри.

Сделката за зърно в Черно море, сключена с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, сложи край на фактическата блокада на украинските черноморски пристанища, последвала инвазията на Русия миналия февруари, което спомага за облекчаване на недостига на доставки и смекчаване на натиска върху международните цени на храните.

Оттогава обаче Русия многократно заявява, че не вижда ползата от сделката поради това, което Кремъл нарича „скрити“ западни санкции, възпрепятстващи нейния износ на храни и торове. Въпреки заплахите на Русия да се оттегли от споразумението, миналия ноември то беше  удължено  до 19 март.

Повече от 140 кораба се нареждат на опашка в стратегическия за Турция пролив Босфора, през който украинските зърнени товари трябва да преминат, за да достигнат до световните пазари, поради забавянето на инспекциите от Русия, според изявлението. „Продоволствената сигурност на страните, които зависят от износа на украински селскостопански продукти, е под заплаха“, се добавя в него.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин изрази съмнение относно бъдещето на черноморската сделка за зърно, когато каза  пред  руските медии в понеделник, че би било „неуместно“ да се удължи споразумението, освен ако санкциите, засягащи руския износ на селскостопански продукти, не бъдат премахнати.

Leave a Comment