Финансирате проекти на оранжерии с хидропоника, после режете субсидии. Защо?

Асоциацията на оранжерийните производители остро възрази срещу проекта на наредба за директни плащания

оранжерия Хепи фрутс със салати и подправкиБългарската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) изпрати до Министерството на земеделието възражение против Проекта на Наредба за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции. Срокът за обсъждане на проекта изтича на 27 февруари.

Възражението може да се прочете и от Портала за обществени консултации, където Агро Пловдив го видя.

БАПОП отправя критики към няколко текста, а също така изразява недоволство за липсата на други текстове, които би трябвало да фигурират, а ги няма.

От асоциацията питат как така оранжерийното производство на хидропоника ще стане недопустимо за основното за сектора обвързано подпомагане?

(Преди две седмици съветник на земеделския министър поясни, че условието корените на оранжерийните растения да са в допир до почвата е заложено в Споразумението за селското стопанство между ЕС и Световната търговска организация (СТО). В Стратегическия план условието се позовава на чл. 6.5 и на Приложение №2 от Споразумението. Прегледахме посочените места и не открихме такива текстове – прочети  Споразумението – б.р.)

От асоциацията припомнят, че 70% от съществуващите у нас оранжерии прилагат хидропонната технология като по-съвременна и дори като по-екологична, тъй като когато са отделени от почвата, растенията не могат да се заразят с почвени патогени и съответно да се лекуват с пестициди. Освен това при хидропониката използването на воден ресурс е възможно най-икономично.

Без хидропоника производителите ще станат неконкурентни на вносните оранжерийни зеленчуци. Освен това ще трябва да се върнат много десетилетия назад, когато оранжерийната индустрия бе върху почва.

БАПОП пита как производителите, които са създали оранжерии с финансовата подкрепа на Програмата за развитие на селските райони, ще могат да изпълнят заложените бизнес-планове в ситуация, в която няма да получават обвързано подпомагане. Одобрените по ПРСР инвестиционни проекти за изграждане на оранжерии на 100% са с хидропонна технология.

От Асоциацията питат още защо в еко схемата, свързана с ограничаване използването на пестициди, като алтернатива са записани само феромоновите уловки. Въпреки предложението на сектора в схемата не са вписани и биоагентите като възможност. А именно те са по-широко използвани в оранжерийното производство. Една от причините за това е, че срещу някои неприятели няма създадени феромонови уловки.

„С прилагането на това изискване ще се финансират фирмите – доставчици на феромонови уловки, които няма да са ефективни и няма да се постигнат заложените цели по тази Еко схема“, пишат във възражението от БАПОП и настояват да се въведат биогантите и микроорганизмите, които действат не само срещу насекомите, но и срещу болестите.

Браншовата организация отново отправя искане подпомагането за оранжерии да е с диференцирани ставки – за отопляеми и за неотопляеми оранжерии, което е справедливо заради различните разходи, които съпътстват двете производства.

БАПОП предлага бюджетът да бъде разпределен така: 2/3 за отопляеми оранжерии; 1/3 за неотопляеми оранжерии.

 

Leave a Comment