НАЗ обяви с декларация ефективна протестна готовност

лого НАЗНай-солидната аграрна организация у нас – Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), заяви днес в декларация: „Готови сме да защитим години съзидателен труд и обявяваме ефективна протестна готовност в пограничните райони.“

В декларацията, изпратена до медиите, от името на УС на НАЗ и подписана от председателя Костадин Костадинов, се казва, че транзитните коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна не са успели да изпълнят целта доставките да достигат до нуждаещите се държави.

„Европа е еталон  за щадящо и зелено земеделие“ и грижа към потребителите, но не такива са продуктите идващи от трети страни. По тази причина европейската стока е неконкурентна спрямо тази на държави извън общността.

В декларацията се изразява притеснение, че липсата на обичайната пазарна активност за закупуване на български зърнени и маслодайни култури, ще изключи възможността за правилно съхраняване на произведената продукция от 2022г. А освен това е напълно възможно производителите да нямат свободни обеми за съхраняване на зърното от новата реколта.

От НАЗ призовават българското земеделско министерство да предприеме спешни мерки за защита и подкрепа на сектора, да осигури транзитен коридор на украинското зърно и да извършва проверки за качеството.

Очаква се министърът на земеделието Явор Гечев да подкрепи декларацията и намерението за протест в нея.

Ето и пълния текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ 

Относно: Криза в сектор „Зърнопроизводство“, породена от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна  

Архивна снимка на Агро Пловдив от протеста на НАЗ през 2015 г.

Архивна снимка на Агро Пловдив от протеста на НАЗ през 2015 г.

С голяма тревожност ние членовете на най-голямата браншова организация – Национална асоциация на зърнопроизводителите, алармираме, че вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, българските земеделски производители отбелязват силно влошаване на конкурентоспособността на стопанствата си.

Заявяваме, че подкрепяме транзитните коридори за земеделска продукция, но алармираме, че те не успяха да изпълнят функцията си, а именно да достигнат до нуждаещи се страни.

Европейският земеделец, в това число и българският, е отговорен и стриктно изпълнява изискванията за по-здравословна храна и по-опазващо наследството за децата ни земеделие. Това е причината, да бъде неконкурентен на стоки, влизащи от трети страни.

Заявяваме, че сме изключително загрижени, за смесването на партиди селскостопанска продукция и продажбата й като европейска.

Европа е еталон  за щадящо и зелено земеделие и като такава, тя носи отговорност спрямо потребителя.

Липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури, ще ни доведе, до момента, в който ние няма да имаме възможност правилно да съхраним произведената продукция от 2022г. и няма да имаме достатъчно място, за да приберем произведената продукция от 2023г.

Във връзка с гореизложеното, ние, хората произвеждащи храна, призоваваме Министерство на земеделието да предприеме спешни мерки за защита и подкрепа на българските зърнопроизводители във връзка с кризата, вследствие на интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури.

НАЗ призовава европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до трети държави, застрашени от продоволствена криза. Настояваме да изпълни задължението си, да контролира качеството и да следи съхранението на тази продукция.

Заявяваме, че сме изправени пред трудност, която няма как да бъде преодоляна, без защитата на държавата ни.

Готови сме да защитим години съзидателен труд и обявяваме ефективна протестна готовност в пограничните райони. 

С УВАЖЕНИЕ: КОСТАДИН КОСТАДИНОВ /ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА НАЗ/

 

Leave a Comment