Изложбата Агра 23 е много по-голяма от предишните, машините са с 30% по-скъпи

Палата 10 е празна, Фудтех“ и „Винария“ са преместени от палата 11 в по-малката палата 7

Агра 2023

Мегафорумът, което обединява „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ е разположен тази година върху 50 хил. кв. метра площ и е с 30 процента по-голям от предишния, заяви при откриването му днес изпълнителният директор на „Международен панаир Пловдив„АД Иван Соколов.

Янко Топалов

Янко Топалов

Същото казаха зам.-министърът на икономиката Янко Топалов и аграрният министър Явор Гечев, които поздравиха гостите и домакините на панаира. Янко Топалов специално назова собственикът Георги Гергов, който този път не бе сред официалните лица, а на предна линия сред публиката пред палата №6.

Явор Гечев отряза лентата на Агра 2023

Явор Гечев отряза лентата на Агра 2023

Сред представителите на правителството, пристигнали, за да участват в церемонията за старта на селскостопанския панаир, бяха министрите на туризма Илин Димитров и на здравеопазването Асен Меджидиев, както и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. Преди това имаше откриваща пресконференция.

На нея бе отбелязано завръщането на винения конкурс Златен ритон, който отсъстваше в последните три години.

Председателят на Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии Агротех Николай Митев каза, че през 2023 г. е второто участие на организацията в изложението и този път техниката на 48-те членове участва върху повече площи. На въпрос на Агро Пловдив той каза, че логистиката при доставките на машини е подобрена. От друга страна земеделските производители се съобразяват с този проблем и  поръчват по-отрано машини. По думите му поскъпването на техниката е средно около 30%, въпреки че в някои случаи ръстът е доста по-висок от посочения.

IMG_0495

Председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов съобщи, че в изложението участват 25 института на академията, 4 научно-изследователски центрове и 13 опитни станции. Той посочи, че ССА владее 85% от сертификатите за закрила на местните сортове и породи, а в генбанката в института в Садово има 44 189 образци.

Ректорът на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов се похвали, че от тази година ще има нова магистърска програма с участието на Световната винарска организация.

Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев съобщи, че през 2022 г. 358-те винарски изби са произвели 88 млн. литра вино и 37 200 000 ракия. Износът на вино миналата година възлиза на 44,8 млн. литра при 62 до 64 млн. литра преди пандемията.

Тази година палата 10 е празна. Преди в нея бяха разположени машини, съдове и консумативи за производство на вино, а сега са в палата 11.

ФудтехИзложбите „Винария“ и „Фудтех“ са преместени от палата 11 в пазара 7, която е по-малка.

Палата №2, която обичайно оставаше празна, е заета от изложбата Агротех.

Пред Палата 11 е разположен хранителен комплекс, огласен днес от жива музика.

Агра 2023

На гърба на палата 6 се предлагат овощни и лозови разсади и цветя.

 

 

 

Leave a Comment