Западна Европа изкупува семената фъстъци на института в Садово

фъстъци сорт Адата

Западноевропейските държави са основните купувачи на семената фъстъци, създадени в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово.

„Към 90% от семената отиват към клиенти от Австрия, Германия, Швейцария, Франция, Испания и Португалия“, съобщи директорът на института доц.  Катя Узунджалиева. Очаква се и у нас фермерите да се върнат към производството на фъстъци, което доскоро бе затихващо. Надежда за това дават възможностите за финансиране на фъстъците като протеинови култури, създаването на нови по-продуктивни и подходящи за климата сортове и обединените усилия в тази посока на института и на Семенарска къща „Садово“. Фъстъкът обогатява почвата с азот и е много добър предшественик.

Доц. Катя Узунджалиева и Иван Алексиев пред щанда на института в палата 6 на Агра 2023

Доц. Катя Узунджалиева и Иван Алексиев пред щанда на института в палата 6 на Агра 2023

Тази година на изложението Агра институтът в Садово представя нов сорт „Адата,“ създаден от доц. Станислав Стаматов. Той е с едри ядки, малък хабитус, който ограничава изпаренията през горещия период и е със скъсена вегетация, обясни Иван Алексиев от института. Освен това ие устойчив и на икономически важните заболявания по фъстъците.

„Адата“ все още се изпитва от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

 

Leave a Comment