БАСФ представи слънчогледови хибриди с характер и единствена по рода си иновация – Архитект®

Кои хибриди препоръчва експертът

Божидар Бонев„Генетиката на БАСФ се създава в Южна Европа при условия, близки до българските, и възможността тя да бъде успешна в България се увеличава значително“, заяви пред голяма аудитория от зърнопроизводители, пристигнали за среща с експертите на БАСФ в комплекс Старосел, Божидар Бонев, Продуктов мениджър маслодайни култури – Семена и Растителна защита. Той представи хибридите слънчоглед на БАСФ. Хибриди с характер са нужни на българските земеделци, защото изискванията на производителите стават все по-големи и по-конкретни, а пазарът и климатът допълват картината с техните нужди и специфики.

Бонев подчерта, че изборът на хибриди, предназначени за производителите от България, се ръководи от няколко важни принципа. Да издържат на суша и горещини, да са толерантни на икономически важните болести при слънчоглед, да имат генетическа защита срещу цветния паразит синя китка. Отвъд тези основни качества, в хибридите трябва да са заложени възможности за реализиране на висок потенциал за добив, стабилно представяне, висока масленост на семките и високо съдържание на олеинова киселина за високоолеиновия сектор.

Божидар Бонев представи комплесно портфолио от осем слънчогледови хибрида, като ги категоризира в няколко групи според потребностите на фермерите и почвено климатичните особености на отделните географски райони – „Стабилни“ – Колорис CL, „Комплексни“ – ИнСън 222 CLP, Акордис – CLP и Аверон SU, „Сухоустойчиви“ – Дракарис CLP, Лорис CLP и „Високоолеинови“ – ИнСън 200 НО CLP.

„Споделям с вас резултати на два от хибридите ни, след полско изпитване за последните две години на 14 на брой локации в България, включително на масови посеви. Сравнихме резултатите им с тези на най-използваните хибриди слънчоглед в България. И това което постигнахме беше повече от задоволително, защото хибридите ИнСън 222 CLP и Акордис CLP превъзхождат стандартите с 3% в Северна България и с 5% в Южна“ в съответния технологичен сегмент, подчерта той.

БАСФ работи с всички съвременни технологии за отглеждане на слънчоглед като Clearfield®, Clearfield® Plus и трибенурон-метил толерантни хибриди. Това дава на фермерите възможност да избират средствата според това каква проблематика имат на полето.

Заради климатичните изменения в Южна България стресът върху културите стана още по-голям. „Почвите, които в един много голям процент са леки, не успяват да задържат нито хранителни вещества, нито вода и там трябва да се подберат хибриди, които работят стабилно и конкурентно. Не всеки интензивен хибрид може да бъде използван в Южна България“, сподели опита си Божидар Бонев.

Експертът по семена на БАСФ посочи, че да се залага на само на един хибрид е много рисков подход, понеже условията са толкова разнообразни и стресови, че е невъзможно той да работи добре навсякъде. Поради тази причина, той постави ударение на комбинирането на качествата на различни хибриди, с което да се решат широк кръг от предизвикателства. Като пример той посочи, Колорис CL, който е изключително стабилен хибрид и може да се използва успешно в Южна България, заемайки по-големи площи, но комбиниран с хибридите от групата на комплексните хибриди.

В Южна България е препоръчително да се отглеждат на по-големи площи в едно стопанство и хибриди като Дракарис CLP и Лорис CLP, които показват много сериозна сухоустойчивост, дори при по-тежки засушавания. Тези хибриди заедно с ИнСън 222 CLP и Акордис CLP обединени в една сортова структура носят нужната стабилност на полето и сигурност в производството.

Божидар Бонев сподели с фермерите, че благодарение на презентираните хибриди, през последните 3 години БАСФ постигна много сериозен успех – трикратен ръст в продажбите на слънчогледови семена.

Растителнозащитна технология за слънчоглед

Мария Неделчева, БАСФ„В тази технология имаме решения във всеки сегмент. При почвените хербициди това са  Стомп® Аква и Спектрум®. При вегетационните противожитни хербициди – Стратос® Ултра“, обясни Мария Неделчева, Търговски мениджър на компанията.

Тя отбеляза че, поради големият интерес към тези 3 продукта е важно те да бъдат заявени по-рано, защото логистичните вериги още не са възстановени напълно и е възможно да се получи разминаване между интереса на фермерите и възможностите за доставка.

БАСФ продължава да предлага двата търговски пакета: Пулсар® Плюс със Стратос® Ултра и Пасат® със Стратос® Ултра.

„Новото в нашата технология в слънчоглед е Архитект®“, обяви Мария Неделчева. „Този продукт е отличен избор за Южна България, защото дава възможност да опазим слънчогледа от болести в ранните фази и заедно с това да създадем посеви, способни да се противопоставят на екстремните климатични явления и сушата. Обикновено от началото на месец май при нас в Южна България започват температурни рекорди и е по-добре с физиологичната сила на Архитект® превантивно да бъдат третирани  растенията, за да бъдат след това способни колкото е възможно дълго да запазят потенциала си за добив. Крайната цел е по-нисък риск на полето и по-високи добиви. Това е, което Архитект прави – създава растения шампиони.

Покрай новите решения обаче да не забравяме и доказалите се – за тези производители, които са вдигнали много високо стандартите, и които залагат на интензивно производство. Именно те направиха от Пиктор® един от най-успешните фунгициди при маслодайната култура. Пиктор® е безспорен експерт в борбата с болестите – премиум качество в маслодайни култури.“

БАСФ продължава да създава изключителни растително-защитни продукти, но вече подкрепени от собствен бранд семена слънчоглед – обединени в една обща цел – по-успешно българско земеделие!

Leave a Comment