Архитект® – защитени от суша и полягане слънчогледи с над 20 кг по-висок добив

БАСФ представи единственият растежен регулатор и фунгицид в слънчоглед

Върбан Върбанов„Всеки от вас, производителите на слънчоглед в даден момент вижда, че хибридът слънчоглед, който отглежда е добър и дава добри резултати. Е, малко е висок, малко трудно се жъне, може да полегне при ветрове и бури или да се пречупи… Но всеки си е казвал, че по този въпрос няма какво да се направи…  Ето за това БАСФ създаде Архитект®.“

С тези думи Върбан Върбанов, Регионален търговски мениджър на БАСФ за Южна България, започна представянето на един от новите продукти на немската компания – Архитект®, пред стотици зърнопроизводители в СПА комплекс „Старосел“ .

Архитект® е у нас от 2022 г., но заради пандемията досега не е имал официално представяне. Екипът на БАСФ обаче успя в тези трудни времена на ограничения да стартира проект, с който да бъде близо до фермерите и да направи най-любопитните от тях свидетели на качествата на тази изключителна иновация. Приложен в множество стопанства, Архитект® започна своя път в превръщането на слънчогледите в шампиони по добив.

„Архитект® е първият и единствен растежен регулатор и фунгицид, който представлява 

3-компонентен продукт, разработен в специална формулация,

Тодор Евтимовконкретно създадена за маслодайни култури“, посочи основните технически характеристики на продукта Техническият мениджър на БАСФ Тодор Евтимов. Продуктът се прилага заедно с регулатора на рН за водата – Турбо.

В Архитект® са комбинирани най-новият и широкоспектърен стробилурин на БАСФ – пираклостробин, и два от най-добрите регулатори на растежа на растенията.

Комбинацията на трите съставки дава изключително широк спектър на действие на продукта. Постига се забележителен растежно-регулаторен ефект и се контролират най-важните болести при слънчогледа като алтернария, фома, фомопсис, дори и ръжда, която в последните години се среща все по-често.

Архитект® има широк прозорец на приложение

– от фаза осми лист до края на фаза бутонизация. „За да получите най-добри резултати от продукта обаче, трябва да го използвате в най-оптималния момент, а именно във фаза 2-ро-3-то междувъзлие“, акцентира Тодор Евтимов.

Най-подходящият момент за третиране с Архитект® е когато растението е достигнало височина около 45-50 см. Тогава са развити по стъблото не повече от две междувъзлия. Друг белег, който може да бъде показател, е когато вече има оформени прилистници на бъдещото съцветие, които са с големината на малка монета.

„Причините Архитект® да се третира именно в тази фаза са две“, продължи техническият мениджър. Едната е, че в този момент растенията вече затварят междуредията и продуктът попада върху листата с най-малки загуби на активно вещество.

Втората причина е, че тогава растенията се подготвят за най-интензивния етап от развитието си, тоест предстои им интензивен растеж. Точно в този момент ние имаме най-добра възможност да оптимизираме растежа и размерите на растенията.“

Архитект® съчетава много и различни предимства

На първо място оптимизира растежа, на второ място предпазва растенията от болести и на последно, но не по важност място, е, че дава допълнителни и много важни предимства за физиологията на растенията.

Тодор МаниловРезултатите от опитите с  третираните с Архитект® слънчогледи през миналата година разкри Тодор Манилов, Технически специалист Южна България.

Архитект® е тестван на 14 различни локации върху повече от 12 хибрида при различни почвено-климатични условия в страната. Растенията, третирани с Архитект®, изглеждаха по-компактни и изравнени, и като цяло бяха с по-къси стъбла, сподели  началните си впечатления Манилов.

При всички хибриди, Архитект® редуцира височината им и това бе илюстрирано със снимки от слънчогледов блок до Пловдив.

Няколко седмици след третирането е отчетено, че при различните хибриди в сравнение с нетретираните участъци, Архитект понижава височината на растенията между 15 и 30 см.

Архитект® разпределя растежната сила от удължаване на стъблата към други части на растението. Кореновата система се възползва в максимална степен, увеличавайки обема си с 20%. По този начин развиващите се посеви, приемат повече хранителни вещества и вода от почвата и ги използват по-ефективно. И второ, устойчивостта на полягане се увеличава значително, което беше ясно видимо по растенията след прибиране на реколтата. Тогава в следствие на механичния натиск на адаптерите на комбайните нетретираните растения бяха буквално съборени по земята, а тези третирани с Архитект бяха изправени и с много по-добър здравен стутус.

„Друго, което прави впечатление при всички изведени опити в страната, е, че растенията, третирани с Архитект®, удебеляват средно с 11% стъблата си, а това им помага да устоят на силни ветрове без да се пречупят“, добави Тодор Манилов.

Архитектурата на слънчогледите също е претърпяла чувствителни промени. Благодарение на Архитект® листната петура се е свила с 6%, което намалява изпарението на вода от листата. А това е изключително важно в горещите дни, в които слънчогледите започват да изхранват семената.

Архитект® не влияе само на вегетативните части на растенията, влияе и на генеративните. Слънчогледите, върху които е приложен продуктът, имат по-големи и много по-добре озърнени пити, с повече семена.

„Измерванията на изведените опити в цялата страна показаха, че

питите са с 10% по-големи.

Това не се дължи единствено на растежните регулатори в Архитект®, но и на действието на фунгицида в продукта. Третираните слънчогледи бяха по-здрави и жизнени, което в крайна сметка се отрази върху добива. Наблюденията показаха, че той е с 21 килограма повече при третираните с Архитект® посеви“, съобщи Тодор Манилов.

Специалистите от БАСФ споделят, че с помощта на Архитект® хибридите на полето преодоляват много по-успешно хидратния стрес и високите температури през летните месеци, като това води до по-добри резултати на полето. Архитект® започва да действа рано, когато растенията имат най-голяма нужда от подкрепа, за да изградят структура и физиология, с които най-добре да преборят несгодите на времето през втората част на вегетацията. А най-важното е, че това може да бъде споделено с българските фермери, които най-много се нуждаят от това сами да изградят растенията на успеха си.

 

Leave a Comment