Високотехнологични пръскачки за плевели използват с 60-80% по-малко хербициди

В САЩ и Канада се използват машини, които изгарят плевелите с лазер

Никой не обича плевенето, но новите технологии помагат на фермерите по света да се справят с плевелите по по-ефективен и екологичен начин.

Деана Ковар от американския гигант за селскостопанско оборудване Джон Диър казва, че новата теглена от трактор пръскачка за плевели на компанията може да намали употребата на хербициди с две трети, цитира Би Би Си.

пръскачка

Системата, наречена See & Spray Ultimate

изглежда като типична полска пръскачка, тъй като две дълги рамена или „стрели“ стърчат от двете страни на трактора, с пръскащи дюзи, разположени по долната страна на всяка.

Това, което прави тази пръскачка много по-високотехнологична, е, че е оборудвана с 36 камери. Те непрекъснато сканират растенията пред тях, незабавно идентифицирайки кое е култура и кое е плевел.

Управлявани от софтуерна система с изкуствен интелект (AI), свързаните дюзи пръскат хербицид само върху отделните плевели, вместо да третират цялото поле.

„Нашата система улавя 1,2 милиарда пиксела в секунда, така че вижда и обработва много“, казва Ковар.

В момента системата работи с три култури – царевица, соя и памук – и засега е достъпна само в САЩ.

За фермерите навсякъде по света, редица конкурентни фирми, както големи, така и малки, са разработили подобни технологии за интелигентно плевене. Сред тях е

германската компания Bosch BASF Smart Farming, чиято камера за сканиране на плевели се нарича Smart Spraying Solution.

„Най-голямото предизвикателство в селското стопанство е как плевелите се конкурират с културите за пространство, хранителни вещества и вода“, казва Надав Бохер, главен изпълнителен директор и съосновател на израелската фирма Greeneye Technology, друг производител на системи за прецизно плевене, базирани на изкуствен интелект.

Неговите коментари повтарят проучване от 2021 г., което казва, че годишното финансово въздействие на плевелите само върху една конкретна култура – ​​зимната пшеница в САЩ и Канада – може да достигне общо 2,2 милиарда долара.

„Трудно е да си представим какви катастрофални щети е нанесло земеделието през последните десетилетия поради прекомерната употреба на хербициди“, казва Бочер, който твърди, че системата на Greeneye може да намали нивата на използване с 80%.

„При такова високо ниво на замърсяване на почвата, създадено без причина, това се връща към нас като потребители и вреди на цялата екосистема.“

Бочер добавя, че докато такива високотехнологични системи за плевене са скъпи, като Greeneye’s струва около $250 000, голяма ферма може да види годишни спестявания до $120 000, поради намалените разходи за хербициди и по-високите добиви.

„Изкуственият интелект е толкова рязка промяна в еволюцията на селското стопанство, че е като преминаване от вол към трактор“, казва Даниел Маккан, който ръководи компания, която също внедрява AI технология в решение за пръскане за фермери. Но с обрат в този случай – неговата компания,

Precision AI, използва дронове, за да лети над полета в Средния запад на САЩ,

за да се насочи към плевелите.

Базирана в Regina, Saskatchewan в Канада, Precision AI захранва своята база данни с повече от два милиарда изображения. Маккан казва, че този огромен брой е бил необходим, защото „една и съща култура може да изглежда много различно, ако е била засята, да речем, в по-песъчлива почва в сравнение с почва, която получава много дъжд и слънце“.

Летейки на около 3 м над земята, прецизните дронове за пръскане могат да донесат спокойствие, казва Маккан. „Сега живеем в свят, в който пазарът е все по-наясно какво има в храната и изисква по-малко химикали в плодовете и зеленчуците и всичко останало.“

Но както и да изглежда усъвършенстваният метод на пръскане, фермерите все още са изправени пред трудна битка срещу плевелите. „Някои плевели еволюират, за да изглеждат по-подобни на културата и могат да бъдат по-трудни за намиране“, казва Майкъл Гор, професор в секцията по развъждане на растения и генетика на SIPS в университета Корнел.

„Биологията често печели в крайна сметка, но ми харесва как компаниите излизат с тези инструменти, които непрекъснато се развиват.“

Предвид високата цена на тези нови технологии за плевене, някои експерти биха искали фермерите да получат финансова помощ от техните правителства, така че да могат да си позволят да ги купуват.

Съществува и иновация за плевене, която се отдалечава изцяло от пръскането на хербициди, вместо това използва

високомощни термични лазери, които унищожават плевелите, след като бъдат идентифицирани от камери

с изкуствен интелект.

Наречен LaserWeeder, той е разработен от базираната в Сиатъл Carbon Robotics, която твърди, че може да елиминира до 100 000 плевели на час, теглен от трактор.

пръскачка с лазери

Лазерите унищожават плевелите мигновено, а изгорелите останки се събират обратно в почвата, обяснява Пол Майксел, главен изпълнителен директор на Carbon Robotics.

Досега системата е била използвана на полета с картофи, лук и чесън в американски щати като Калифорния, Вашингтон и Айдахо.

Майксел добавя, че първите бройки са били разпродадени, когато са пуснати миналата година, и сега се произвежда повече за пазарите в САЩ и Канада. Твърди се, че експанзията в Европа предстои още по-надолу.

Унищожаването на плевелите с лазери позволява на фермерите да избегнат страховитото „разпръскване“, което може да се случи при пръскане с хербициди, дори ако насочването е възможно най-точно.

Leave a Comment