Сектор Плодове и зеленчуци пита кога ще има обвързано подпомагане

лук в оранжерияБраншови организации от сектор Плодове и зеленчуци се питат кога ще бъдат преведени средствата по обвързаното с производството подпомагане. То е основното, най-голямо плащане за сектора и е особено необходимо в този период за закупуване на семена и разсади, за заплащане на труда по резитби, за подготовки на почвата, закупуване на найлони за оранжерии и други разходи.

В предишни години земеделското министерство публикуваше индикативен график за директните плащания по схеми и мерки от ПРСР и производителите имаха ориентир кога да очакват подпомагане. Тази година такъв график липсва и това буди допълнително безпокойство. Притеснително е още, че тази година сроковете за доказване на минимални добиви в градините бяха удължени до 17 януари, а за картофи, лук и чесън – до 8 февруари. Това се случи заради профилактика на системите на ДФ „Земеделие“.

През 2022 г. производителите на плодове и зеленчуци, в това число и оранжерийни зеленчуци, получиха обвързана подкрепа към 10 март, когато бе издадена и министерска заповед със ставките на отделните групи.

През 2021 г. обвързаното подпомагане за сектора бе платено на 1 март, а ставките бяха ясни още на 26 февруари.

През 2020 г. субсидиите бяха преведени на 17 март. Сега производителите нямат никаква обявена дата и не могат да си конкретизират плановете.

 

Leave a Comment