Атидже Алиева-Вели: Стратегическият план е сложно написан и административно тежък

Неравенството между българските и фермерите във Франция и Германия ще се увеличи, защото ние не можем да си позволи толкова висока държавна подкрепа
Атидже Алиева-Вели

Атидже Алиева-Вели

Ще настояваме коридорите за износ на зърно от Украйна да са транзитни и да не нарушават пазарите на българските земеделци, каза в Добрич Атидже Алиева-Вели – евродепутат и пълноправен член на Комисията по земеделие в Европейския парламент,  съобщи БТА. Тя участваше в семинар за новите мерки по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) в България в периода 2023-2027 година.

Според Алиева-Вели СПРЗСР е изключително сложно написан, с голяма административна тежест за земеделците, с много мерки и много изисквания, а допреди няколко седмици е имало „абсолютна липса на информационна кампания“. По думите й новостите са изключително много. Евродепутатът изрази надежда държавата да направи така, че помощта, която земеделците трябва да получат като консултиране, да бъде адекватна и заделеният финансови ресурс в размер на 10 процента от средствата по Стълб 2 да бъде разходван ефективно, за да се справят те най-плавно и най-безболезнено с всички нови изисквания.

Алиева обеща за пореден път да внесе предложение за изравняване на директните плащания в рамките на ЕС, „но няма как една партия, делегация или само ние, евродепутатите, внасяйки това предложение, то да се случи.“ Успехът по този въпрос изисква единна национална позиция, която е формирана с участието на бранша, а не позиция на партия, евродепутати или министър.

„И по време на КОВИД-19, и сега Европейската комисия предложи много мерки за справяне с кризите. Гласувахме мерките в парламента, но голяма част от тях са изключение от временната рамка за държавните помощи. България обаче няма възможностите на Германия, Франция и Испания за изплащане на държавни помощи“, каза тя. Това по думите й ще задълбочи неравенствата между фермерите в Европа.

„Никой няма да ни даде, без да си поискаме“, допълни евродепутатът.

Борим се за нова оценка на стратегията „От фермата до трапезата“, каза още Алиева-Вели. Статистиката показва, че в България нивата на употреба на торове и пестициди са най-ниски спрямо останалите държави в Европейския съюз. В момента целта е да намалим употребата на тези количества с още 50 процента. Не бих могла да се съглася, защото ако в България влагаме седем килограма, в Холандия количеството е двойно.  По думите ѝ комисията не е дала оценка за въздействието към тази стратегия и „ние настояваме за такава, особено сега, след избухването на войната в Украйна“.

Атидже Алиева-Вели припомни, че през 2023 г. изтича разрешението за употреба на глифозат. След това ще бъде формирана комисия за оценка, която да излезе със становище дали да се удължи разрешителното за прилагане на препарата, или да бъде спряно напълно, поясни тя. „Ние не сме срещу опазването на здравето на животните и хората, и подобряването на биоразнообразието – напротив. Но е много важно да има алтернативни продукти за растителна защита“, каза евродепутатът.

Leave a Comment