ООН: Индексът на световните цени на храните спада през февруари с 18,7% на годишна база

Най-силно поевтиняват растителните масла – с 3,2%, захарта достига 6-годишен пик, като поскъпва с 6,9%
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

Основната стойност на Световния индекс на цените на храните се понижи леко през февруари, отбелязвайки единадесети пореден месец на спад през февруари, според данни, публикувани от Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Индексът на цените на храните на ФАО е средно 129,8 през февруари, което е спад от 0,6 процента спрямо януари и 18,7 процента спрямо пика си през март 2022 г. Намаляването на стойността на този индекс се дължи на спад в котировките за растителни масла и млечни продукти на фона на рязко покачване на цените на захарта .

Стойността на индекса на цените на зърнените храни на ФАО остава почти непроменена спрямо януари. През последния месец международните цени на пшеницата се повишиха леко, тъй като страховете от сухи условия в Съединените американски щати и силното търсене на доставки от Австралия бяха до голяма степен компенсирани от интензивната конкуренция между износителите. Световните цени на ориза паднаха с 1,0 процента, тъй като търговията се забави в повечето големи азиатски страни износителки и техните национални валути отслабнаха спрямо щатския долар.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се понижи с 3,2 процента спрямо нивото си през януари в резултат на по-ниските цени на палмово, соево, слънчогледово и рапично масло.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се понижи с 2,7 процента през последния месец, като международните котировки за маслото и обезмасленото мляко на прах паднаха най-много.

В същото време стойността на индекса на цените на месото на ФАО остава практически непроменена спрямо януари. Световните цени на птичето месо продължиха да спадат поради силното експортно предлагане, дори при огнища на птичи грип в редица водещи страни производителки, а международните цени на свинското месо се повишиха, главно поради възможно намаляване на експортното предлагане в Европа.

Индексът на цените на захарта на ФАО се повиши с 6,9 процента в сравнение с януари, достигайки най-високото си ниво от шест години, главно поради низходяща ревизия на прогнозата за производството за 2022-23 г. в Индия, както и по-ниските международни цени на суровия петрол и етанола в Бразилия.

Leave a Comment