И тази година угарите могат да се засяват, само не с царевица и соя

Наталия Тодорова

Наталия Шукадарова

През 2023 г. отново имаме дерогация за два от задължителните стандарти за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС). Това са стандартите за сеитбооборота (ДЗЕС 7) и оставяне на 4% от площите под угар (ДЗЕС 8).

Това съобщи в Пловдив изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗНаталия Шукадарова, която взе участие в семинара „Пролет – с послание за мир“, организиран от Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив.

„Вие можете да очертаете определени площи като угари, но и тази година се разрешава те да бъдат засяти. Единственото условие при засяване на угарите е да не декларирате царевица и соя, тъй като идеята на дерогацията е сеитбата да е с култури за човешка консумация с цел осигуряване на продоволствената сигурност. Другото изискване е да не посочвате същите угари, които сте посочили миналата година по дерогацията и сте ги засяли“, уточни директорът на НАЗ.

Във връзка с дерогацията от страна на стопаните е възникнал въпросът: „Може ли да очертаем 10% угари, с които да направим 4-та култура по диверсификацията и съответно да отговорим на тези 4% по този ДЗЕС, като същевременно тези 10% бъдат засяти тази година?“

Въпросът е изпратен към аграрното министерство, но полученият отговор не бил категоричен и еднозначен. „Много завоалирано нищо не ни обясняват в отговора. Сега пак сме го поставили въпроса“, каза Наталия Шукадарова.

„Друго, което ни притеснява, е, че част от експертите в информационната кампания казаха, че за целите на еко-схемата, угарите които засеете по дерогацията, трябва да са с култура, различна от другите 3 култури.“ От НАЗ отново са направили запитване до министерството, което от своя страна изпратило въпроса към Европейската комисия. Не е известно дали отговорът е пристигнал.

Прочети още: Зърнопроизводител с 5000 декара може да получи най-много 32 лв./дка по преки плащания и еко схеми

Leave a Comment