Съвет по животновъдство: Държавната помощ заради войната в Украйна ще стартира съвсем скоро

Вносът на мляко е около 30% главно от страни в ЕС
Съветът се проведе в Тракийския университет

Съветът се проведе в Тракийския университет

Приемът по авансовото плащане по украинската помощ ще започне съвсем скоро. Това обяви министърът на земеделието Явор Гечев при откриването на проведеното днес заседание на Консултативния съвет по животновъдство. Домакин на Съвета бе Тракийският университет-Стара Загора.

„Очаквам тази сряда в рамките на заседанието на Министерския съвет разходът да бъде утвърден“, отбеляза още министърът. Той добави, че приемът ще започне в кратки срокове, паралелно с искането за нотификация на помощта от Европейската комисия.

Припомняме, че помощта заради войната миналата година бе 426 млн. лв. и бе осигурена от държавния бюджет от тогавашния земеделски министър Иван Иванов. Тъй като последното Народно събрание не прие национален бюджет за 2023 г., миналогодишните средства автоматично се пренасят към 2023 г. Плащането на помощта за Украйна започна обаче през втората половина на годината и затова не е ясно как след като тази година бюджетите в държавата са „месец за месец“ ще има плащане съвсем скоро, както обещава служебният земеделски министър. Възможно е в този случай да се ползват заделените миналата година през пролетта 143,5 млн. лв. заради Ковид-19

Министър Гечев апелира към участниците в Съвета да разгледат внимателно и моделите на технологични карти, както и съответните методики, преди да бъдат придвижени към Селскостопанска академия за изготвянето на цялостна методика. Той напомни, че петък е и срокът за подаване на заявления на браншовите организации за включване в Мониторинговия комитет. И обясни, че там е мястото, където ще бъдат обсъждани  официално всички предложения за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г.

„Търсим широка промяна на Стратегическия план в редица компоненти не само по отношение на различните ставки, но и по отношение на вече заявеното желание от нас за преразглеждане на някои от екологичните параметри и съответно на заложените изисквания в стратегията „От фермата до трапезата“, каза министър Гечев, като призова браншовиците да бъдат активни в предложенията.

По време на заседанието представителите на бранша отчетоха затрудненото положение, в което се намира секторът и поискаха да бъдат направени индексации на ставките спрямо инфлационния коефициент. Като предпоставка за това животновъдите посочиха изкупната цена на млякото, както и вносът на стоки от Украйна.

Заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков заяви, че министерството отчита съществуващите проблеми в сектора и търси оптимални възможности за разрешаването им.

Експерти от дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието представиха справка за извършените проверки в млекопреработвателни предприятия в цялата страна. Данните  сочат, че се извършва доставка на мляко от други държави, но не е спряно и изкупуването на българско мляко. През януари и февруари вносът е около 30%, основно от страни от ЕС. Инспектирани са както малки, така и големи мандри.

Общите данни за вноса на сурово краве мляко през януари показват, че той е повече от 56,4 хил. тона, което е 6,5% от общото количество мляко. За сравнение в предишните години вносът варира между 5 и 7%.

Leave a Comment