Синджента се фокусира върху създаването на домати, устойчиви на вируси и фитопатогени

Мирослав Ангелов

Мирослав Ангелов

Любимият зеленчук на света – доматът, е атакуван от болести и неприятели, които ежегодно намаляват количествата му на пазара. Последната огромна, реална и за жалост вече установена и у нас заплаха, е вирусът на кафявото набраздяване по плодовете на доматите – ToBRFV.

Компании като Синджента, които създават и произвеждат зеленчукови хибриди, както и продукти за растителна защита, виждат решението на проблема в две посоки. Първо, създаване на устойчиви на болестите сортове. И второ, мащабно информиране на земеделските производители за актуалните вредители, симптоми, превенция и борба срещу тях.

„Доматите, които се залагат през пролетта, е важно да издържат на жегите. Тук основното предизвикателно е да се намери балансът при сортовете, така че те да са достатъчно вегетативни (облистени), като в същото време се запази и добивният им потенциал.“ Това подчерта Мирослав Ангелов, Маркетинг Мениджър семена на Синджента в България.

При много горещо време хибридите, които се произвеждат от години в България, страдат от

недостиг на калций, който води до върхово гниене.

И тъй като калцият не е много подвижен елемент в топлото време, е важно хибридите, които се използват, да не са податливи на такъв калциев дефицит.

Розов домат Малдуо

Розов домат Малдуо

„Основно предимство на нашите сортове, особено на Манекро, но също така и на Малдуо, е, че не са податливи на калциев дефицит“, отбеляза Ангелов.

Много важни са и устойчивостите в по-късното производство. Вирусът на бронзовостта е повсеместен и за съжаление стопаните по-трудно се справят с него. „Малдуо притежава и висока устойчивост и на бронзовост“, добави маркетинг мениджърът.

Отглеждан като втора култура,

доматът страда от нападенията на доматения молец

У нас най-засегнати са производителите в района на Петрич и Сандански. Преди две години Синджента организира уебинар, за да отправи препоръки към стопаните на домати как да се справят с този труден за контрол неприятел.

„Все повече се обръща внимание на биологичната борба. По-иновативните производители вече са намерили решения и ние се надяваме производството на домати втора култура да продължи. Имахме опасения, че това производство почти ще изчезне и причината е несправянето с доматения молец. В същото време тези, които рискуват да отглеждат по-късни домати, прилагайки успешна борба срещу тута абсолюта, имат доста добри резултати и спечелиха заради по-високите цени.“

Мирослав Ангелов дава пример с  производителите на домати от Северна Македония, които почти напълно са се отказали от отглеждането на зеленчука като втора култура.

Тази година Синджента обръща поглед към по-опасния от доматения молец

вирус на кафявото набраздяване по плодовете на доматите ToBRFV
Засегнати от вируса на кафявото набраздяване домати Снимка на Синджента

Засегнати от вируса на кафявото набраздяване домати
Снимка на Синджента

„Ние го разпознаваме като много сериозен проблем в глобален мащаб. Това, което се опитваме на местно ниво, е да помогнем на производителите като им предоставим повече информация за това агресивно заболяване, тъй като те не го различават. Смятаме, че хората не са запознати с него и го бъркат с други вирусни заболявания или с липса на хранителни елементи. Проблемът е, че ToBRFV може да унищожи до 70% от реколтата“, информира специалистът.

Нападението се познава по концентрични кафяви кръгове по доматите. Плодовете стават непродаваеми. Но по-лошото е, че площите със заразни домати много трудно могат да се прочистят от този вирус.

„Мога да дам за пример с български производител, чиято модерна оранжерия изведнъж се оказа поразена. Собственикът положи неимоверни усилия, за да се справи с вируса. Чрез консултанти от чужбина получи протокол за дезинфекция и справяне с ToBRFV. Той започна стриктно да го прилага, без да жали средства. И въпреки всичко сторено до момента, проблемът все още не е изкоренен напълно. А това е наистина производител, който инвестира, интересува се, действа … и въпреки всичко продължава да има проблем“, илюстрира мащабите на вирусното бедствие Ангелов.

Осъзнавайки заплахата, която се движи от юг на север, от Синджента са създали

специален информационен портал

за ToBRFV. От една страна компанията дава насоки за превенция срещу болестта. Тук важно е прилагането на хигиенни мерки свързани предимно с дезинфекция в оранжерията – при влизане и излизане. Дезинфекцията е абсолютно необходима при посещения в други оранжерии, защото вирусът може да се пренесе с облекло и инструменти. Затова е много важно при работа в оранжерията да се носят дрехи, които са само за производството.

Важно е също така стопаните да могат да разпознаят вируса. Затова в информационния портал се описват и показват следите от присъствието на ToBRFV.

Производителите в Израел вече имат много сериозен проблем с вируса на кафявото набраздяване, в Южна Гърция ситуацията също е критична. Вносът на домати и разсади от Гърция носят постоянен риск от прехвърляне на вируса в различни части на България. В Унгария ToBRFV също е засечен и там вече супермаркетите предлагат домати, които са от сортове устойчиви на този вирус.

„Другото, което се опитваме да направим, е да пускаме нови сортове, които са устойчиви на вируса. Още през 2020 г. Синджента представи първия в света сорт, устойчив на ToBRFV. Тази година тестваме два нови сорта, които са с висока устойчивост на този вирус, и ще чакаме резултати. Необходимо е сортовете освен да са устойчиви, да дават добри добиви, а също и да са вкусни“, добави маркетинг-мениджърът.

Зимно производство

В последните години зимното производство в България намаля. „В края на третото тримесечие на миналата година предвижданията ни бяха, че почти няма да има зимно производство, но в крайна сметка поради една или други причини не познахме. Очаквахме, че оранжерийните производители ще започнат сеитбата на зеленчуци някъде към януари месец, но част от тях засяха още в края на ноември – началото на декември. Така че тази година, макар и малко по мащаби, имаме зимно производство на зеленчуци, което обичайно се разпределя така: 60% домати, 35% краставици и около 5% пипер“, каза Маркетинг мениджърът.

Присаждане

Все повече хора се интересуват от присаждането на домати. В Турция и Гърция това е вече стандартна практика. „И в България има успешни опити за присаждане, но говорим за единични случаи“, подчерта Мирослав Ангелов.

Изискват се доста сериозни знания, опит и умения, за да може да присажда по-масово и у нас.

Пазарът до голяма степен се движи от разсадопроизводителите, които трябва да развият умения в присаждането.То има много предимства най-вече много високата толерантност към абиотичен стрес и за предпазване на растенията от почвени неприятели.

 

Leave a Comment