Цените на пшеницата падат до 18-месечно дъно

Антонио Гутериш и Володимир Зеленски призовават за удължаване на споразумението с Русия за износ на украинска продукция

търговски корабЦените на пшеницата паднаха до 18-месечно дъно в сряда, тъй като нарастващите очаквания за удължаване на Черноморското споразумение и високият износ на пшеница от Русия натежаха на пазара. „Европейският пазар на пшеница обаче става все по-привлекателен поради по-слабото евро и подновения спад на цените “, казват анализаторите от Agritel, цитирани от agrarheute.com.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) само леко повиши прогнозите си за глобално производство на пшеница . Причините за това са корекциите за огромната реколта в Австралия, но и по-големите производствени обеми в Индия и Казахстан. Производството в Казахстан се оценява на най-високото си ниво от повече от десетилетие.

USDA отново драстично намали прогнозата за производството на царевица и соя в Аржентина , привеждайки я в съответствие с очакванията на повечето търговци и анализатори. Министерството на земеделието на САЩ прогнозира реколтата от соя в Аржентина на едва 33,00 милиона тона в своя месечен доклад. Това е с 8 милиона тона по-малко от прогнозата за февруари от 41,00 милиона тона. Що се отнася до царевицата, производството на Аржентина възлиза на 40 милиона тона, което е под търговските очаквания от 43,4 милиона тона и оценката от миналия месец от 47 милиона тона.

Сделката с Русия приключва на 18 март

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и украинският президент Володимир Зеленски призоваха вчера за удължаване на споразумението с Русия, което позволява износът на украинско зърно да преминава през блокираното Черно море.

„Днес сме заинтересовани да гарантираме, че няма да има глад в света. И нашата обща политика е да продължим работата на „зърнения коридор“, каза Зеленски след разговори в Киев.

Сделката, която първоначално беше сключена с посредничеството на ООН и Турция миналия юли и удължена през ноември, предстои да бъде подновена отново на 18 март.

Около 23 милиона тона украинска продукция са транспортирани досега в рамките на инициативата, на фона на тоталната война на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, обобщава Политико.

Последният път, когато сделката беше подновена през ноември, Русия заплаши, че ще се оттегли, освен ако санкциите за износ на руско зърно и торове не бъдат премахнати, но в крайна сметка се съгласи на удължаване.

Сега Москва иска да има свой собствен износ на селскостопански продукти и торове, включени в споразумението за зърно като условие за неговото подновяване.

Междувременно Украйна настоява сделката да обхване повече пристанища, включително Николаев.

Русия твърди , че повечето украински товари са се насочили към Европа и други богати страни; не за тези в Африка и Азия, които понасят тежестта на глобалната хранителна криза.

Според данните от проследяването на ООН Китай, Испания и Турция са получили най-големия дял от доставките на зърно по сделката, но част от пшеницата, доставена в Турция, се преработва там и се реекспортира в страни като Ирак и Судан или се продава на ООН, която я разпределя като хранителна помощ.

 

Leave a Comment