Ще се търсят средства по Втори стълб за подкрепа на оранжериите с хидропоника

От срещата с министър Гечев останах с усещането, че в министерството има политическа воля за решаване на проблемите, каза председателят на БАПОП Йордан Кръстанов

Йордан Кръстанов, БАПОПОранжериите, които ползват хидропоника в производството, не могат да получат обвързано подпомагане. Това е станало категорично ясно на днешната среща на председателите на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАБОП) и на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) със земеделския министър Явор Гечев и с част от неговите заместници и съветници.

„Действително има европейски документ, който забранява директното подпомагане на хидропонното производство“, каза след срещата Йордан Кръстанов, председател на БАПОП.

При разговора обаче той е получил уверение, че оранжериите на хидропоника ще могат през 2024 г. да получат финансиране по Втори стълб, където са интервенциите. Хидропониката може да бъде стимулирана като по-високотехнологично производство.

Относно произтичащите от неочертаването на оранжериите с хидропоника проблеми, ще има повторна среща след три седмици. Решението и на други щекотливи въпроси ще бъде обявено при следващия разговор.

Йордан Кръстанов обясни, че чувствителната тема с актуалната цена на краставиците и доматите също е била засегната.

„Обяснихме на министър Гечев, че ненавременната подкрепа на оранжерийното производство е в състояние да оскъпи непоносимо зеленчуците. Българското производство е това, което може да предизвика пазарна конкуренция и да свали цените. Ако ние не стоим като бариера, вносителите не биха се спрели да повишават стоките“, разказа още Йордан Кръстанов.

Според него е необходима стратегия за развитието на оранжерийното производство, тъй като заради глобалното затопляне полското производство се свива непрекъснато. Доматите на открито прегарят и от силното слънце, и заради доматения молец, който трудно може да бъде унищожен на полето.

„От тази среща си тръгнах с доброто усещане, че в министерството има политическа воля за решаване на проблемите“, обобщи председателят на БАПОП.

Прочети още: Йордан Кръстанов: Ако ще спира обвързаната подкрепа за хидропоника, искаме гратисен период!

Leave a Comment