Пазарите и войната ще е основна тема в Съвета на земеделските министри

Европейски съветСелскостопанските пазари в резултат от нашествието на Русия в Украйна ще е основна тема на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 20 март (понеделник).

Днес правителството одобри българската позиция, в която се казва, че солидарността ни с Украйна не трябва да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители. Изтъкват се сериозните предизвикателства пред производителите на фона на предстоящото удължаване на либерализирането на търговията с Украйна до юни 2024 г. В тази връзка България предлага отново да бъдат предприети временни мерки и да се предостави помощ на производителите в селскостопанските сектори в Съюза, които са засегнати от смущенията на пазара.

Европейските аграрни министри ще обсъдят и свързани с търговията в селското стопанство въпроси. В позицията на България се казва, че следва да бъдат спазвани идентични на високите стандарти на ЕС, с които европейските производители се съобразяват, в областта на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните изисквания.

В рамките на заседанието Комисията ще представи на Съвета пакет от мерки за подобряване на устойчивостта и издръжливостта на сектор рибарство и аквакултури в ЕС. Основните приоритети на Република България за устойчиво бъдеще на сектора са постигане целите на Общата политика в областта на рибарството в Черно море в разумни срокове, ефективно прилагане на регионалния подход и осигуряване на равнопоставеност при изпълнение на ангажиментите с трети страни, повишаване на нивото на научното познание, по-голяма тежест върху социалния аспект, съхранение на местните традиции и възстановяване на сектора от последиците, произтичащи от продължаващите кризи.

По време на заседанието земеделските министри ще обсъдят критичната ситуация в млечния сектор и необходимостта от мерки на ниво ЕС за стабилизиране на ситуацията. В позицията ни по тази тема се посочва, че България подкрепя искането за предоставяне на извънредна помощ от селскостопанския резерв. В допълнение се уточнява, че интервенционните цени за масло и обезмаслено мляко на прах следва да се актуализират.

 

Leave a Comment