В проектобюджет 2023 се предлага връщане на 20% ДДС, облагане на свръхпечалбата с 33%

Хлябът и брашното ще запазят нулевата ставка

biudzhetСлужебното правителство ще изготви проект на бюджет за 2023 г., тъй като през април изтича действието на удължения за 2022 г. бюджет. Финансовият министър Росица Велкова заяви на брифинг след правителственото заседание, че в петък ще бъдат публикувани проектите за изменения за данъчните закони. Самият проект на бюджет ще бъде представен веднага след изборите – на 3 април.

Ако не се въведат ограничения на разходите, одобрени от предходните състави на Народното събрание, то дефицитът би достигнал 6,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2023 г., посочи министърът. Това е несъвместимо с условията за приемането ни в Еврозоната.

Генерално в проекта на национален бюджет е предвидено намалената ставка на ДДС за някои стоки заради пандемията, която засега важи до края на юни, да се върне към общата от 20%. По-ниската и нулева ставка се предлага да остане за хляба, брашното, бебешките харни и книгите. Ще отпадне облекчението за горивата, тока и заведенията.

Предлага се още увеличаване на акциза на електронните цигари, засилване на фискалния контрол и предварително задължение да се декларира ДДС при селектираните рискови стоки.

Росица Велкова каза, че е заложено еднократно облагане на свръхпечалбата за всички предприятия. Държавните компании пък след приспадане на счетоводната загуба ще трябва да внесат в бюджета 100% от изчисления дивидент.

Някои компании, натрупали свръхпечалба през 2022 г., ще бъдат обложени според европейски регламент. А именно: осредняват се печалбите за 2019 г., 2020 г. и 2021 г., увеличават се с 20% и се съпоставят с реализираната печалба за 2022 г. Върху разликата се начислява 33% данък. Плащането се предлага да е чрез авансови вноски.

Предвижда се още тол таксите и концесионните такси да се актуализират с инфлацията.

Велкова съобщи още, че в бюджета е планирано увеличението на пенсиите по швейцарското правило.

Ще се осигурят пари и за изплащане на приетото увеличение на заплатите в администрацията като с 10% ще бъдат повишени и тези, които не са били променяни през 2022 г.

Служителите на двете приходни агенции – НАП и Агенция „Митници“, ще получат с 15% по-високи заплати при преизпълнение на заложените допълнително 6 млрд. лв. приходи за годината и още 10% когато те бъдат 100% събрани.

Leave a Comment