Агрометеорология: Съществено затопляне и активизиране на вегетацията

Прогноза за периода 17-23 март 2023 г. 

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

на полетоСлед краткотрайното застудяване през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна.

В началото на периода отново се прогнозират отрицателни минимални температури и риск за повреди при встъпилите във фаза цъфтеж овошки. Отрицателни температури, под минус -3, минус -4°С, стойности критични за цветовете на овошките бяха регистрирани през изтеклия  период на места в южните и източните райони на страната (Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Елхово, Чирпан, Ст.Загора, Шумен, Добрич, Карнобат).

В края на второто и началото на третото десетдневие на март се прогнозира съществено повишение на температурите и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения. През периода при пшеницата ще протича масово фаза братене. При братилите през есента посеви ще се увеличава коефициента на братимост.

При овощните култури ще се наблюдават различни фази: от набъбване и разпукване на пъпките до бутонизация и цъфтеж при костилковите видове (бадем, кайсия и праскова). При лозата ще протича сокодвижение и набъбване на пъпките при десертните сортове в южните райони на страната.

По-подходящи условия за извършване на растителнозащитни пръскания при овощните култури, за провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със слънчоглед ще има през втората половина от периода Следващият период съвпада с оптималния агротехнически срок за сеитбата на слънчоглед в Южна България.

Астрономическата пролет настъпва тази година през нощта на 20 март – в 23:24 часа.

 

Leave a Comment