Росица Велкова: Минималната заплата през 2024 г. ще е 940 лв.

Росица ВелковаОт 2024 г. минималната работна заплата трябва да стане 940 лв., през 2025 г. – 1038 лв., а през 2026 г. 1128 лв. Това съобщи служебният финансов министър Росица Велкова пред БНР.

Тя поясни, че този ръст на минималната заплата е заложено в тригодишната средносрочна прогноза в проекта на държавен бюджет.

През тази година ще се повишат с 10% заплатите на държавните служители, за които миналата година не е била предвидена индексация.

За първи път приходите не са планирани консервативно, обясни още Велкова, но за да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023.

Единият буфер е да не могат капиталовите разходи да бъдат пренасочвани за друг вид разходи. Другият буфер е 10% ограничаване на разходите, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при условие, че не се нарушава салдото.

Министър Велкова отговори на въпросите защо януарските приходи в бюджета са по-слаби от тези в предходната година, с обяснението, че е имало силен износ, при който се възстановява ДДС. И второ: през януари е трябвало да бъде въз

 

Leave a Comment