Сделката за износ на зърно от Украйна пред Черно море е удължена

силози, пристанище Одеса, зърноСделката, която позволява на Украйна да изнася милиони тонове зърно през Черно море, беше удължена.

Засега не е ясно колко дълго ще действа удълженото споразумение, което изтичаше вчера, 18 март. Украйна настоява за 120 дни, а Русия призовава за 60 дни.

Русия предупреди, че няма да позволи сделката да продължи повече, освен ако санкциите срещу Москва не бъдат смекчени.

ООН и Турция помогнаха за сключването на споразумението за износ миналия юли след опасения от глобална хранителна криза.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви споразумение за удължаване на споразумението в събота, съобщи ВВС.

„Тази сделка е от жизненоважно значение за глобалното снабдяване с храни. Благодаря на Русия и Украйна, които не пощадиха усилията си за ново удължаване, както и на генералния секретар на ООН“, каза той.

Но нито Ердоган, нито ООН изясниха колко време ще продължи.

Василий Небензя, руският посланик в ООН, каза в петък, че ЕС, Обединеното кралство и САЩ разполагат с два месеца, за да премахнат всички санкции, насочени към селскостопанския сектор на Русия, ако искат сделката да продължи.

Москва иска руските производители да могат да изнасят повече храни и торове за останалия свят, но казва, че западните санкции им пречат.

Русия твърди, че ограниченията върху плащанията, застрахователите и изпращачите затрудняват износа.

Според ООН сделката вече е позволила на близо 25 милиона тона хранителни продукти от черноморските пристанища на Украйна да достигнат до световните пазари.

Leave a Comment