Оризопроизводителят Инджов за скъпата вода: Първо ще намалим площите, после ще приключим с бизнеса

Не можем да сме конкурентни дори на съседите си с тази скъпа вода и с липсата на подкрепа, казва фермерът от Раковски

Петър ИнджовБългарската асоциация на оризопроизводителите също участва в протеста в община Лозница, област Разград, организиран от Асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Протестът започна днес в 12 часа и ще продължи до 15 часа. Той е заради по-скъпата вода за напояване, чиито цени са обявени на сайта на държавното дружество „Напоителни системи“.

Българските оризопроизводители са сред основната група клиенти на дружеството, чиято дейност сериозно се сви през годините.

„Площите с ориз са около 120 хил. дка, основно в областите Пловдив и Пазарджик“, обясни производителят от Раковски Петър Инджов.

Той каза, че България е наводнена от вносен ориз, който влиза безмитно в търговската мрежа. „Голяма част от този ориз се продава като български, но това не е вярно, тъй като ние успяваме да си продадем продукцията основно на износители. Около 70% от родния ориз се изнася, едва 30 на сто остава“, поясни производителят.

През миналата година оризопроизводителите са плащали около 70 лева на декар за напояване, сега се очертава тази сума да е близо 100 лева.

„Не можем да се откажем от производството, защото сме поръчали семената, подготвили сме полетата. Но ако поливната вода не падне, със сигурност ще намалим площите“, каза Петър Инджов.

Според него е безобразие липсата на подкрепа за напояването от страна на държавата. „В Румъния водата е безплатна. В Гърция субсидиите са 115 евро, а у нас 15 евро. Как можем да издържим на такава конкуренция“, пита фермерът. И казва със съжаление, че ако отношението на властите към земеделието не се промени, оризопроизводството ще изчезне.

„Нима, ако приберете чуждо дете у дома си, ще гледате първо то да е нахранено, а за вашето ще се погрижите, ако остане от храната“, сравни ситуацията с вноса на украински слънчоглед Петър Инджов.

Фермерът допълни още, че бизнесът с ориз е заплашен тази година и заради сушата през зимата. „В язовирите на „Напоителни системи“ няма достатъчно вода и това също ни притеснява, наред с по-скъпите торове, препарати за растителна защита и семена.“

 

Leave a Comment