Цените на торовете падат. В Европа по-бързо, у нас по-слабо

Цените на азотните торове падат заради поевтиняването на природния газ.

В понеделник цените на газа на най-важната европейска платформа за търговия с ГАЗ (TTF) паднаха под границата от 40 евро за MWh или 4 цента за киловатчас за първи път от август 2021 г., пишат немските издания.

В резултат на това цените на торовете на германските спот пазари намаляха с 15 евро на тон до малко под 370 евро на тон за най-важния азотен тор, използван от германските фермери – калциев амониев нитрат (KAS). Течният тор разтвор на амониев нитрат и урея (AHL) се предлагаше за малко под 400 евро на тон, а за карбамида офертните цени бяха малко над 490 евро за тон, което е с около 5 евро под цените от предходната седмица. На френския пазар цените на амониевия нитрат 27% бяха таксувани само 355 евро на тон.

Иван Романов„В България торовете също поевтиняват, но по-бавно“, съобщи Иван Романов, управител на търговската фирма в град Раковски ИМБО. Актуалната цена на азотните торове е около 900 лева за тон. Това е с около 25-30% по-малко спрямо есенните етикети на торовете. При фосфорните торове се наблюдава по-слаб спад.

Иван Романов напомни, че новите цени са доста под пиковите, които достигаха 1500 -1600 лева за тон в последните година-две, но пък продължават да са далече от нормалните и стабилни летни цени от 300-350 лв. и зимни от 480-500 лева/тон. Такива имаше през 2018, 2019, 2020 година, припомни управителят.

Той съветва земеделците да не се запасяват с торове, тъй като е възможно падането на цените да продължи.

 

Leave a Comment