Явор Гечев отиде при протестиращите зърнопроизводители с новина за 16 млн. евро от ЕС

2023 г. ще е преходна за Стратегическия план, стопаните няма да бъдат санкционирани

Архивна снимка на Агро Пловдив

Архивна снимка на Агро Пловдив

Земеделският министър Явор Гечев отиде днес при протестиращите от миналата седмица зърнопроизводители край свищовското село Горна Студена с новината, че България ще получи 16 млн. евро компенсации заради зърнения внос от Украйна, съобщи БНР.

Прочети още: 16 750 000 евро е компенсацията от ЕС за България заради селскостопанския внос от Украйна

Министърът каза на производителите, че към края на февруари у нас има общо 1,169 млн. тона повече от миналата година слънчоглед, пшеница и царевица, посочи Гечев. По думите му имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече. Това според Гечев означава, че българските земеделци страдат повече от останалите в ЕС.

„Ако можех като министър да спра вноса от Украйна, досега щях да го направя“, каза той. И допълни, че България е солидарна с Украйна, но не може фермерите да продават под себестойност.

Милионите (16,750 млн. евро) от селскостопанския резерв на ЕС ще бъдат раздадени на българските фермери като допълнителни субсидии за кризисното съхранение, като компенсация за нереализираното българско зърно.

„Ние ще използваме за допълнителни субсидии по отношение на кризисното съхранение, т.е. на количествата, които има в държавата в момента, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили. Това не е даване на пари, това е компенсация, защото в момента на тези цифри всички продаваме на практика под себестойност. Въпреки че са тежко недостатъчно тези средства, три държави ще получат пари – Полша, Румъния и България, като България номинално на декарите, които отглежда зърнени култури, получава най-много пари. Зърнопроизводителите на този етап не са вземали никакви компенсации по отношение на украинската помощ“, каза министърът.

Тепърва ще се разписва схемата за изплащане на парите. България ще получи компенсаторните средства преди жътва, каза Гечев и уточни, че тепърва започва да се прави електронна система за проследяване на зърнените наличности.

Явор Гечев посочи още, че 2023 г. ще е преходна за Стратегическия план в земеделието, което означава, че няма да има глобявани стопани. Той каза, че ще се търсят механизми за подпомагане на овощарите и зеленчукопроизводителите заради скъпата цена на водата за напояване, но не се ангажира с конкретни числа и срокове.

Министерството на земеделието не може веднага да даде пари, с които да бъдат компенсирани овощарите и зеленчукопроизводителите, заради драстичното поскъпване на водата за напояване, защото е нужно и одобрение от Брюксел, заяви още министър Явор Гечев:

„Намирането на средства от вътрешни резерви – разликата варира минимум от 3,8 милиона лева до около 20 милиона лева. Имам предстояща среща с министъра на финансите, намерили сме някакви вътрешни резерви, само че как да ви го обещая като трябва да се нотифицира държавна помощ. Ние правим всичко възможно и няма да стане за два дена“.

Leave a Comment